Saint-Paul-Trois-Châteaux

Flamboyante gotiek – het is de officiële benaming van de stijl waarin het Monastère royal de Brou is uitgevoerd. Brabantse hooggotiek wordt het ook wel genoemd, maar de informele betekenis van flamboyant is wat ons betreft ook volop van toepassing. We bezoeken het klooster voordat we aan onze etappe naar Saint-Paul-Trois-Châteaux beginnen.

Brou is tegenwoordig een wijk van Bourg-en-Bresse, hier staat sinds begin 16e eeuw het koninklijk klooster. In een recordtijd van 26 jaar, tussen 1506 en 1532 gebouwd in opdracht van Margaretha van Oostenrijk. Zij overleed 3 jaar voor de afronding van de bouw en heeft het dus niet in definitieve vorm gezien. Ze heeft er wel een praalgraf.

Oorspronkelijk was het plan voor het klooster geïnitieerd door Margaretha van Bourbon. Zij beloofde de bouwvallige priorij van de benedictijnen van Brou om te vormen tot een klooster uit dankbaarheid over de wonderbaarlijke genezing van haar echtgenoot. Ze overleed echter voordat het plan was uitgewerkt. Die uitwerking werd overgenomen door haar schoondochter Margaretha van Oostenrijk, dochter van keizer Maximiliaan en zuster van Philips de Schone. Ook bij haar had het plan een vrome achtergrond: het plotse overlijden van haar tweede echtgenoot. Haar eerste echtgenoot overleed toen ze 17 was, Margaretha was op haar 24e dus al voor de tweede keer weduwe, nadat ze ook al de menselijke én politieke rampspoed van een miskraam van een dynastieke erfopvolger had gehad. Ze zwoer om nooit meer te trouwen, een statement in tijden van gearrangeerde huwelijken die in haar omgeving vooral bedoeld waren om politieke macht te combineren en uit te breiden. Toch werd Margaretha van Oostenrijk een van de machtigste personen in Europa, onder andere als landvoogd van de Habsburgse Nederlanden. Ook haar broer kwam jong te overlijden, ze verkreeg van 4 van zijn kinderen de voogdij. Een van die kinderen is de latere keizer Karel V.

De bouw van het klooster werd goeddeels aangestuurd vanuit Margaretha’s stadspaleis in Mechelen, door haarzelf in samenwerking met Vlaamse architecten en kunstenaars. Met pauselijke goedkeuring werden de benedictijnen vervangen door augustijnen.

Het klooster is door de eeuwen heen ontsnapt aan de gangbare vernielingen zoals die van de Franse revolutie en de diverse regionale en wereldoorlogen, het is behoorlijk in tact gebleven. Wel zijn er periode van verwaarlozing en verval geweest en is het complex daarna weer opgeknapt, gerestaureerd en in sommige opzichten gereconstrueerd. Een voorbeeld daarvan vormen de mozaïek daken van geglazuurde en gekleurde dakpannen: uit de overgebleven documentatie is duidelijk geworden dat het oorspronkelijk er zo heeft uitgezien, maar de huidige daken zijn pas eind vorige eeuw zo neergelegd. De foto geeft een goed beeld. Deze staat op de site van het klooster en is gemaakt met een drone. Op de site zelf vind je meer interessante informatie.

Het klooster is in het begin van de 20e eeuw onder beheer van de stad gekomen. Die heeft later ook een museum aan het complex toegevoegd.

Wij besteden er een paar aangename en leerzame uren en maken veel foto’s die zonder verdere toelichting hier als collage zijn opgenomen.

Na het bezoek aan het klooster rijden we in de middag naar ons hotel in Saint-Paul-Trois-Châteaux. Op het laatste stukje na is het voor ons een zeer bekende route langs Lyon en over de A7 tot aan Pierrelatte. We hebben een enkele laadsessie bij een Ionity station op de Aire de Saint-Rambert langs de A7. Ook hier verloopt de laadsessie zonder problemen, de kosten zijn 62 ct/kWh. Één klein verschil met de andere providers: hier moet je eerst de stekker in de auto steken voordat je je met je laadpas kunt identificeren, de sessie begint daarna meteen. Bij de andere aanbieders moet je je eerst aanmelden. Bij Fastned werkt het het mooist als je eenmalig autocharge hebt aangezet: daar hoef je alleen de stekker in te steken, het systeem herkent de auto (en het bijbehorende account) en begint meteen te laden.