Bourg-en-Bresse

Op weg naar het zuiden weten we nog steeds niet of we naar Italië of Spanje zullen gaan. Wel hebben we de eerstvolgende etappes al afgesproken. Vandaag naar Bourg-en-Bresse, minder dan 100 km boven Lyon, daarna naar een hotel in Saint-Paul-Trois-Châteaux in de buurt van Pierrelatte en tenslotte voor een paar dagen in een apartement in Digne-les-Bains. Daar beslissen we of we naar Italië of Spanje verder gaan.

Over de etappe van vandaag valt niet veel te melden. We rijden de autoroute, die rustig is als altijd aan deze kant van Frankrijk. We bereiken zonder problemen ons hotel in het centrum van Bourg-en-Bresse: Hotel de France (onderdeel van Best Western), vroeger Grand Hotel de France. De historie van het hotel gaat terug tot het midden van de 19e eeuw toen het begon met de faciliteiten van een pleisterplaats, je kon er je paarden stallen en verzorgen. We vonden een oude ansichtkaart, ernaast staat de foto die we vandaag maakten. Het restaurant was er in het begin kennelijk niet, althans niet zichtbaar.

Aan het eind van de middag maken we een korte wandeling door het centrum van de stad. We zien oude gebouwen waarvan sommige heel oud maar de meeste uit de 19e eeuw, en nieuwe gebouwen waarvan sommige naar onze smaak nogal lelijk. Er is weinig architectonische samenhang, maar de stad voelt wel prettig aan. En hoewel we de indruk hebben dat Bourg vooral een ‘werkstad’ is zien we in het centrum toch vrij veel horeca, een theater, een conservatorium met concertzaal en bioscopen. We maken foto’s.

‘s Avonds eten we in het restaurant dat toegankelijk is vanuit het hotel maar er misschien geen onderdeel van is: Brasserie Place Bernard. Het is een klassiek Frans restaurant met enige historie, dat onderdeel is van de organisatie L’Esprit Blanc. Dit is een keten van 6 restaurants, 2 hotels en 1 spa, alle in de Bourgogne. Opgericht door George Blanc, een fameuze Franse kok die met zijn restaurant George Blanc al sinds 1981 drie Michelin sterren heeft, en heeft gehouden, en tevens de hoeder is van het Appelation Controlée van de Bresse kip (formeel als voorzitter van het Comité interprofessionnel de la volaille de Bresse, hoewel we niet weten of hij als 80+er daar nog een formele rol heeft).
In ons restaurant wordt gekookt onder leiding van Benoit Boone, waarbij George Blanc wordt genoemd als inspirator en ontwerper van de menu’s. We nemen elk een traditioneel voorgerecht, L’Original Os à Moelle (beenmerg op geroosterd stokbrood) en Croûte aux Morilles. Als hoofdgerecht kiezen we uiteraard L’Emblématique Volaille de Bresse AOP. Omdat we grote hoeveelheden vrezen vragen we of één hoofdgerecht kunnen nemen voor ons tweeën. Dat blijkt geen enkel probleem, het wordt keurig over twee borden verdeeld uitgeserveerd. Het eten en de ambiance zijn prima hier.

Documentatie voor toekomstige ritten

We doen voor de circa 400 km van vandaag net als gisteren twee laadsessies, de eerste bij een Engie Vianeo station op de Aire de Montigny le Roi op de A31. De tweede is op de A39 bij Bourg-en-Bresse bij een TotalEnergies station die we alleen doen omdat we toch een sanitaire stop nodig hebben.
Bij beide aanbieders is het tarief 63ct/kWh. Bij Fastned betaalden we gisteren 44ct, dat is het tarief met 30% korting, anders zou het ook 63 ct geweest zijn. Alle laadstations laden met snelheden van ruim boven de 120 kWH per uur, na 10-20 minuten kunnen we weer rijden, afhankelijk van hoeveel er in gaat.
In vergelijking met een half jaar geleden is de markt kennelijk aan het stabiliseren. Minder cowboy aanbieders, nu wel vindbare en fatsoenlijke laadstations met duidelijke interface, moeiteloos betalen met een ANWB laadpas.