Reims 3e dag

Vandaag bezoeken we Soissons. Ons doel is de kathedraal maar omdat die pas om 14:00 open gaat lopen we eerst naar het terrein van de abdij Saint-Jean-des-Vignes.

De Abdij van Saint-Jean-des-Vignes is tamelijk indrukwekkend, al is er niet veel meer van over. De abdij werd in 1076 gesticht en was een van de machtigste augustijnse abdijen in middeleeuws Frankrijk. De architectuur is romaans van oorsprong, maar later was er een grote verbouwing in gotische stijl.

Wat er nog staat is de westelijke gevel, met twee torens van meer dan 75 meter hoog, de kloostergang, de refter en wat kelders en bijgebouwen. De afbraak heeft plaatsgevonden tijdens de Franse Revolutie. Tegenwoordig is de abdij een belangrijk cultureel en erfgoedcentrum van de stad, met verschillende musea en onderzoekscentra op het terrein.

Van het oorspronkelijke complex is weliswaar veel verdwenen, maar we brengen er toch een paar aangename uren door.

Uit Wikipedia halen we de volgende tekst over de kathedraal van Soissons:

De gotische kathedraal Saint-Gervais-et-Saint-Protais werd tussen de 12e en de 14e eeuw gebouwd. Daarna heeft de Honderdjarige Oorlog de werken stilgelegd. Daarom is o.a. de tweede klokkentoren er nooit gekomen. De Eerste Wereldoorlog heeft enkel het koor en de dwarsbeuk gespaard. Het geheel van de kerk werd heropgebouwd. Alleen de portalen van de voorgevel geven een verminkte indruk.

Net zoals de meeste Picardische kathedralen (Laon, Noyon, Amiens …) valt ook de kathedraal van Soissons op door haar zuivere lijnen en haar perfecte symmetrische ordening. Ze is 116 m lang, 25,6 m breed en 30,33 m hoog. Het koor bezit prachtige brandglazen uit de 13e en 14e eeuw. Op de uiteinden van het hoofdaltaar staan twee marmeren beelden die de Annunciatie voorstellen.

In de linkerkant van de dwarsbeuk hangt een ‘Aanbidding van de herders’ van Rubens. De rechterkant van de dwarsbeuk eindigt in de vorm van een halve cirkel en heeft een kooromgang waar zich een kapel van twee verdiepingen bevindt.

Ook in Soissons zelf maken we nog een paar foto’s, onder meer van het stadhuis dat aan de (hier niet zichtbare) rivier de l’Aisne ligt.