Reims 2e dag

In Reims is zowel een grote basiliek als een kathedraal. We willen beide bezoeken, een per dag. We beginnen met de basiliek: Basilique Saint-Remi.

We lopen om de kerk heen om foto’s te maken van de buitenkant. Hoewel Reims vooral bekend lijkt te zijn vanwege de kathedraal vinden we deze basiliek ook zeer de moeite waard. En groot: het grondplan is bijna 130 meter lang, aan de zijkant staan nog abdijgebouwen uit de 17e en 18e eeuw. Er is nu een museum in gevestigd, we bezoeken het niet.

De basiliek is imposant, met een lengte van 126 meter. De architectuur van het schip is in romaanse stijl. Het koor is gotisch(laat 12e eeuw) en bestaat uit vier verdiepingen. We vinden het heel mooi: licht en in goede verhoudingen.

De basiliek werd gebouwd in de 11e eeuw om de Heilige Ampul (een flesje met heilige olie) en de relieken van Sint-Remi te huisvesten. Sint-Remi was de bisschop van Reims die Clovis, de eerste koning van Frankrijk, in 498 doopte. Het graf van Sint-Remi bevindt zich nog steeds in het koor, het is de grote tombe met beelden aan de zijkanten.

De kerstening en doop van Clovis, en zijn latere kroning tot koning, markeert het begin van het rijk van de Franken. Het standbeeld buiten de basiliek geeft de doop weer.

Binnen maken we veel foto’s, die hieronder in tamelijk willekeurige volgorde zijn ingevoegd.