Stellata

Volgens plan rijden we vandaag naar Stellata, naar de kleine “nederzetting” Lucciole nella Nebbia. Campersite, appartementen/bungalows, een zwembad en een restaurant. Vorig jaar oktober waren we hier ook.

We maken vandaag een mooi voorbeeld van serendipiteit mee. Al een paar dagen geeft het motormanagement-systeem van de MB Sprinter, waarop onze camper gebouwd is, aan dat er een probleem is met het elektronische pakket waaraan ABS, ESP en nog meer is gekoppeld, ook de cruise control. We hadden dat eerder in 2016. Het komt er op neer dat de achterwielen (die bij ons de aandrijving vormen) informatie afgeven over de werkelijke toerenaantallen die niet overeenkomt met de verwachting van het motormanagement. Dat systeem schakelt dan (tijdelijk) de genoemde functies uit, ook al zit daar het defect niet.

De waarschuwing op het dashboard is van het type “Ga naar de garage voor check” (in geel) en niet een (rode) waarschuwing om direct te stoppen. We zijn van plan er mee naar Nederland te rijden, maar voelen ons er toch onzeker over. We zoeken daarom naar een Mercedes Benz garage waar ze een diagnose meting zouden kunnen doen. Google en andere zoekmachines geven niet onmiddellijk resultaat en net als we het zoeken willen opgeven rijden we in Mantova stom toevallig langs een grote Mercedes garage.

De mensen van de garage zijn erg vriendelijk en behulpzaam, een enkeling spreekt goed Engels.

Tussen hun afgesproken werk in de garage door, doen ze voor ons die diagnose. De uitkomst is dat het een reparatie vraagt, maar niet acuut. Eerst moet nog uitgezocht worden wat de bron van de storing is. Het kan geen kwaad om er mee naar Nederland te rijden en de reparatie daar te doen.