Tarascon

Hemelsbreed is het een kleine verplaatsing, van Maussane-les-Alpilles naar Tarascon.

We maken een mooie rit door de Alpilles en Saint-Remy-de-Provence. Dat stadje blijkt zeer toeristisch, we hebben geen behoefte er te stoppen.

We stoppen wel bij de Abbaye du Frigolet die de eigenlijke reden voor de ‘omweg’ is. Officieel is de naam l’Abbaye Saint Michel de Frigolet. Frigolet, ook wel frigoulet, betekent thijm. Dat groeit hier volop.

De geschiedenis van het complex gaat terug tot de 11e eeuw, maar is te ingewikkeld om hier weer te geven. Oorspronkelijk gesticht door de Benedictijner monniken van Montmajour is het in de loop van de eeuwen regelmatig verlaten en weer in gebruik genomen, en ook als bezit van hand tot hand gegaan.

Het complex bestaat onder meer uit een neogotische basiliek, een kerk en kloostergebouwen. Het wordt nog als klooster gebruikt door de orde der Reguliere Kanunniken van Prémontré, de premonstratenzers. De kloosterlingen zijn geen monniken, maar kanunniken die meer naar buiten gericht zijn en niet per se in afzondering leven. Wel leven ze volgens een kloosterregel, in dit geval de Regel van Augustinus.
Overigens kennen we in Nederland deze orde beter onder naam Norbertijnen.

Het klooster zelf is niet toegankelijk, net als vandaag de kerk op het complex. Wel kunnen we de basiliek bezoeken. We maken foto’s.

In Tarascon landen we op een mooie camperplaats aan de Rhone, camping Tartarin. We hebben een dag geleden geboekt voor 2 nachten en dat is maar goed ook. De receptie gaat pas weer open om 3 uur, wij moeten een uurtje wachten. Dat doen met ons samen uiteindelijk nog 10 andere campers en caravans. Slechts 3 hebben er geboekt, en er blijkt daarnaast nog maar 1 vrije plaats over.