Goudargues 2e dag

Het water van gisteren is wel weer de bodem ingezakt, maar sommige staplaatsen blijven glibberig omdat ze met een dun laagje klei zijn bedekt.

We vermoeden dat deze klei is achtergebleven na een recente totale overstroming van de camping en van Goudargues zelf. Dat was begin maart 2024. Bizar is dat we toen zelf heel dichtbij waren: een dag eerder sliepen we in een hotel in Estézargues, bij Pont du Gard. We waren met de Ioniq op weg naar Spanje. Storm Monica raasde over Europa met hevige regenval, wij hadden er op weg naar Spanje ook last van, maar hier — in de Gard — overstroomde het gebied en vielen er doden. Wij lazen er pas over toen we in Spanje waren, zie ons bericht van 10 maart 2024.

Met wat we vandaag hoorden komt het nog wat dichterbij: twee van de doden die toen te betreuren waren werden gevonden in Goudargues. Dit is de tekst uit de internationale editie van LeMonde van 10 maart 2024:

More than 300 rescue workers were deployed in the Gard department, where two other bodies were recovered Sunday from a car in the village of Goudargues, reportedly of two women aged 47 and 50, who had been heading for Spain.

Heading for Spain…”, net als wij dus. Wij waren altijd al alert op het weer om ons heen. Dat is nog uit de tijd dat we op zee zeilden, waarbij rekening houden met de klimatologische omstandigheden een randvoorwaarde is om te overleven. Door de klimaatverandering geldt dit dus ook steeds vaker op het land…