Valencia 3e dag

We willen wat bijkomen van de afgelopen enerverende dagen. We hebben een appartement in de oude stad, vlakbij de overdekte markt. Ook de kathedraal is niet ver, we zijn er wel omheen gelopen maar nog niet binnen geweest. Dat maken we vandaag goed.

We waren eerder in Mercat Central, de grote overdekte markt die nog steeds volop bezet blijkt. We kopen er ons avondeten.

De kathedraal van Valencia is, zoals een aantal andere in Spanje, gebouwd op het grondplan van de moskee die er tijdens de Moorse overheersing stond. Daarom is de oriëntatie van de kerk iets afwijkend van de standaard – oostelijk, richting Jerusalem. Hier is het zuidoost in de richting van, inderdaad, Mekka. De bouw begon in 1262 en heeft bijna 100 jaar in beslag genomen.

Het grondplan van de kathedraal is dat van de moskee, dus tamelijk vierkant. Dat geeft een aangename lay out, de aanwezige koepels en vensters maken een lichte en interessante kerk. We maken veel foto’s.

Enigszins aan de zijkant van de kathedraal bevindt zich de Capel del Santo Cáliz, waar de heilige graal wordt bewaard, althans volgens een van de vele honderden claims wereldwijd. Aan de muren weerszijden hangen twee werken van Goya, althans zo hebben we dat begrepenj. In de beschikbare bronnen kunnen we er niet veel over vinden, en sommige bronnen zeggen dat de werken van Goya in een andere kapel hangen.

Na ons bezoek aan de kathedraal lopen we nog even naar de Plaza de la Virgin, in de verwachting dat het er nu wel rustiger zal zijn dan gisteren en eergisteren. Het tegendeel is waar, het is er werkelijk stampvol. We maken er nog foto’s vanuit een andere hoek, en zien nu pas dat de wand van bloemstukken van de falla’s deels het zicht ontneemt op Neptunus die tamelijk bloot in de Font del Túria, de Turia fontein, ligt, omringd door 8 naakte vrouwen. Het is nogal een contrast met het Mariabeeld met de bloemenmantel…