Valencia 2e dag

Een dag na het defilé van la offrenda lopen wij naar de Plaza de la Virgin om het resultaat te bekijken en foto’s te maken,

Behalve de bloemenmantel van Maria zijn er ook bloemenversieringen op het plein gemaakt en staan er grote bloemstukken van elke falla-vereniging opgesteld.

Bij elke falla-vereniging wordt elk jaar een fallera mayor gekozen. De prinses of burgemeester van de vereniging zeg maar, compleet met een entourage, een hofhouding. De fallera mayor heeft ceremoniële taken, zoals het aanbieden van de bloemen, het aansteken van een vuurwerkshow (per falla weten we inmiddels), het ceremonieel vastknopen van een soort jaarlint aan het vaandel, en meer.

We volgen een fallera mayor en haar gezelschap (inclusief trommelaars en rietblazers) op een tocht door de stad vanaf het Plaza de Virgin naar de eigen falla.

Op de terugweg lopen we langs het stadhuis, waar de stad een eigen falla heeft opgebouwd.

‘s Avonds wonen we de verbranding bij van de falla die hier bij ons om de hoek staat. Spektakel tot en met, maar ook spectaculair is de logistiek. Het voorafgaande vuurwerk en het in brand steken van de falla mag pas gedaan worden als er een brandweerauto is gearriveerd, alle slangen zijn uitgerold en onder druk gezet en de bemensing op zijn plaats is. Tijdens de verbranding worden de gevels en straatlantaarns nat gehouden.

We nemen aan dat het zo gaat bij elke falla die in de fik gaat, in elk geval bij de grotere. Het is natuurlijk gekkenwerk om zo iets in een moderne stad te doen, maar de organisatie is er in elk geval op toegesneden.