La Murada 5e dag

In de Olive Mill hebben we een prima appartement en voorzieningen, lekker ontbijt, aardige gastvrouw en -heer, en geweldig lekker weer… we blijven een dag langer hier.

We bezoeken Murcia, vooral voor de kathedraal en het oude centrum er om heen. In de parkeergarage is het wel druk, maar na een kwartier zijn we toch binnen. Eenmaal in de stad blijkt de reden voor de drukte. Het is 15 maart, St Patrick’s day. Wij kennen het vooral als een feestdag voor Ierland en voor alle Ieren in de wereld. Een politieman die we er naar vragen zegt dat St Patrick patroonheilige is voor de politie, wij begrijpen dat het voor de gehele Spaanse politie zou zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. De heilige is patroon voor de korpsen van (de provincie) Murcia. Het verhaal gaat terug tot 1452 en is gekoppeld aan Lorca, een stad hier vlakbij. In dat jaar werden daar de Moren verslagen door christelijke troepen, zo ongeveer op 15 maart. Toen een paar jaar later de kathedraal van Lorca een heilige moest krijgen werd dat – vanwege de associatie met de datum – St Patrick, de beschermheilige van Ierland.

Op het plein voor de kathedraal is het stampvol met politiemensen van het korps Murcia, die nog in formele opstelling staan – we komen net aan het einde van de plechtigheden. Daarbij is door de chefs teruggekeken op het jaar, zijn onderscheidingen uitgedeeld en prijzen, en wat er zoal hoort bij een personeelsfeest want dat is het eigenlijk. Veel familie en vrienden van de aanwezige politiemensen, alles vast te leggen op groepsfoto’s. We kijken onze ogen uit.

St. Patrick is er zelf ook. Hij blijkt een draagbare heilige te zijn, voor de gelegenheid geleend uit de kathedraal waar hij na de feestelijkheden weer wordt teruggebracht op zijn vaste stek. We kunnen er toevallig foto’s van maken, zie het ‘stripverhaal’ hier onder.

In de kathedraal maken we ook foto’s.

Zoals in veel kerken hangt hier ook een versie van het Laatste Avondmaal.

Hier vindt de maaltijd plaats aan een ronde tafel, dat hebben we niet eerder gezien. Enig zoekwerk levert op dat er van Peter Paul Rubens ook een versie is met een ronde of ovale tafel.

Naast de kathedraal is een museum waar delen van oude gevels, kerkelijke accessoires en losse beelden worden getoond.

Na ons bezoek aan de kathedraal maken we nog een korte wandeling in de oude stad.