Benicarló

De dag begint prachtig zonnig, maar later op de middag krijgen we nog een paar forse buien. We lezen dat er de afgelopen dagen noodweer was in Zuid-Frankrijk en ook in Noord-Spanje. Er vielen doden en gewonden. Pfff, achteraf gezien reden we dus net voor het slechte weer uit door de Gard en de Ardèche. De veroorzaker is het lagedruksysteem Monica.
Voor de komende dagen wordt uitsluitend zonnig weer verwacht, met oplopende temperaturen tot boven de 20C.

Vanaf maandag hebben we voor 4 nachten een appartement geboekt in La Murada, iets boven Murcia. Vanaf Roses gezien halverwege ligt Benicarló, op een goede reisafstand voor vandaag en voor de volgende etappe. We overnachten er in een parador, de Parador de Benicarló.

Paradors zijn gestart van uit de Spaanse overheid in 1910, lees: op aandringen van koning Alfonso XIII. De eerste werd in 1928 geopend. Het doel was om een toeristische infrastructuur voor Spanje op te zetten en tegelijk cultureel en historisch erfgoed te behouden. Het concept heeft alle wilde politieke en sociale ontwikkelingen in Spanje overleefd – het is nog steeds een staatsbedrijf: Paradores de Turismo de España. Er zijn 97 paradores, over heel Spanje verspreid.

De parador van Benicarló ligt zo goed als aan het strand. We maken er een korte wandeling. De foto’s geven een indruk en laten ook de mooie luchten zien die horen bij het huidige onstuimige weertype.

‘s Avonds eten we in het restaurant van de parador. We kiezen voor gerechten uit de streek, om te proeven – niet verfijnd, wel lekker. Vooraf een selectie van harde schapenkazen, daarna gefrituurde vis (5 soorten) en Navajas a la plancha, ‘scheermessen’.