De Bilt

We zijn weer op pad! Deze keer niet met de camper maar met onze 100% elektrische auto, de Ioniq 5. Ons plan is om een paar weken zon en hogere temperaturen op te zoeken, in Spanje. We overnachten in hotels of B&B’s en als we verwachten dat het de moeite waard is om een paar nachten op dezelfde plaats te blijven in appartement of huis.

Voor we met de camper op pad gingen deden we het wel vaker op deze manier. Toen begonnen apps als Booking.com net op te komen, wij gebruikten Expedia. Nu is er een veelvoud aan mogelijkheden bijgekomen, waaronder Airbnb. Die apps zijn erg goed geworden, ook in het regelen van de boeking.

Destijds was het vroeg genoeg om een avond van te voren iets boeken voor de volgende dag, of desnoods op de ochtend zelf – er was meestal ruimte genoeg. We moeten uitvinden of dat nog zo is. In elk geval hebben we de eerste twee overnachtingen geboekt: in Pont-a-Mousson (net onder Metz) en in Sarcey (iets westelijk van Lyon).

Nieuw voor ons is de planning van het laden. Onze auto kan (ultra)snel laden zoals dat heet, dat betekent dat de accu onder normale omstandigheden in 15-20 minuten vol geladen is, dat wil zeggen tot 80%. Boven de 80% wordt het snel laden heel inefficiënt – van 80% naar 100% duurt net zo lang als van 0-80. Bovendien is het niet goed voor de accu. Het betekent dat we ongeveer elke 200-250 km een laadstation moeten vinden. Ze zijn veel minder dik gezaaid dan tankstations, hoewel er razendsnel wordt bijgebouwd.