Digne-les-Baines

De etappe vandaag brengt ons weer terug in Frankrijk. We kunnen op 3 manieren van Noord-Italië naar Frankrijk gaan. Via een noordelijke route die door een grote tunnel gaat (Mont Blanc of Fréjus), een zuidelijke route langs de kust en een midden route die over de cols gaat.

We kiezen de laatste optie die voor ons nieuw en enigszins spannend is, omdat we niet weten wat we aan rijomstandigheden te verwachten hebben. De hoogste col die we over gaan is ongeveer 2.000 meter. Het is prachtig weer en volgens de vooruitzichten voor de plaats van aankomst en van vertrek boven de 20 C.

Uiteindelijk blijft daar op het hoogste punt nog 7 C van over, bij felle zon. Op een enkele top om ons heen zien we al verse sneeuw liggen, het is waarschijnlijk niet voor niets dat hier aan Italiaanse kant sneeuwkettingen vanaf 15 november verplicht zijn, in Frankrijk zelfs vanaf 1 november.

Het is een prachtige tocht, met goede wegen. Tot voorbij Cuneo is het zelfs gedeeltelijk autostrada. De weg is niet uitzonderlijk steil of bochtig, op de haarspeldbochten na. Aan Italiaanse kant zijn die genummerd. Het zijn er 24, geclusterd in 3 blokken. Het is rustig verkeer, maar we komen voor ons onverwacht veel grote vrachtwagens tegen. Alleen in een enkel dorpje of in het draaipunt van een hairpin is dat een probleem, de weg is verder breed genoeg.

Het landschap is fraai, zeker ook door de zon en de mooie herfstkleuren. We maken hier en daar wat foto’s. De eerste bij de camperplaats waar we stonden, de laatste is in de buurt van Gap, ongeveer waar we afslaan naar Digne-les-Bains.