San Marino 2e dag

Buslijn 7 brengt ons naar de Città, de oude stad van San Marino. Dit deel ligt zo’n 400-500 meter hoger dan onze camping, waarvan we al het gevoel hebben dat die tegen de berg is geplakt. Het is dus vrij steil allemaal, maar de bus doet het grootste deel van het werk. Eenmaal boven zijn de uitzichten fantastisch. Zeker ook vandaag, het weer is opgeklaard, we kijken van bovenaf op de wolken alsof we in een vliegtuig zijn.

We besteden de middag in de oude stad, we wandelen rond, maken foto’s en lunchen in een restaurant met panoramisch uitzicht.

De wandeling brengt ons onder meer bij de zg. ‘1e toren’, La Guaita. Dit is een van de 3 torens van de verdedigingswerken waar San Marino door de eeuwen heen zijn vrijheid en zelfstandigheid aan te danken heeft. De torens zijn iconisch, ze vormen het hart van de vlag van San Marino.

De foto’s staan in tamelijk willekeurige volgorde in onderstaande collage.

Bij het maken van de foto’s valt ons oog op een bijzonder rijtje religieuze symbolen naast elkaar: een Davidsster, een kruis en een maansikkel. We zien het van de achterkant, zoals op de foto.

Ter plekke hebben we niet gekeken wat het was, je moet daarna wel goed zoeken om te achterhalen dat het gaat om het kunstwerk Dialogo, van Michele Chiaruzzi. Het is in 2019 geplaatst, maar hoe actueel wil je het hebben.

We lopen ook langs de basiliek van San Marino. Het lijkt wel een kerk met status te zijn, maar er is erg weinig over te vinden. Met behulp van Perplexity/GPT4 achterhalen we dat de basiliek in deze vorm in 1826 is gebouwd, zoals dat vaak gaat op de plaats waar al eerder kerken stonden. De plaats van de basiliek gaat terug tot de 7e eeuw. Ernaast staat nog een kerk, de San Pietro, die teruggaat tot de 6e eeuw.

De bouwstijl van de basiliek is neoklassiek, we vinden het gebouw niet heel mooi en ook niet erg een katholieke kerk.