Falaise 2e dag

De topattractie van Falaise is ongetwijfeld het chateau, het fort, van Willem de Veroveraar, maar op weg er naar toe kun je niet heen om een veel recenter verleden. Bijna letterlijk, vlak voor de ingang naar het fort staat het Mémorial de Falaise, la Guerre des Civils – een museum over het lot van de burgers in WO II. Voor de deur staat wapentuig dat herinnert aan de invasie in Normandië.

Voor we naar het fort gaan bezoeken we de kerk die tegenover het Mémorial staat, op de Place Guillaume le Conquérant. Er tussenin staat een ruig standbeeld van Guillaume op zijn paard.

Zoals vrijwel alle kerken van een zekere leeftijd kent deze kerk, l’Église de la Trinité de Falaise, een geschiedenis van vernieling en wederopbouw, voor het laatst die van WO II.
In de kerk staan informatieborden met een kort relaas over het verloop van de Slag van Falaise – een slag waarbij de geallieerde troepen er in slaagden toevoerwegen in te nemen en Duitse troepen in te sluiten in een soort tangbeweging. Het strategisch belang was groot, maar er waren ook erg veel doden, gevangenen en materiële schade.
Het is of je de verslagen van het verloop in Oekraïne leest over de Slag om Bakhmut.

We maken een paar foto’s van de kerk, oorspronkelijk uit 850, die zeker van buiten een afgeleefde indruk maakt. Misschien past dat wel goed bij het verhaal…

Dan op naar het fort, het Chateau de Guillaume le Conquérant zoals het officieel heet. Het complex, dat bestaat uit wallen, bijgebouwen, het feitelijke fort met een imposante uitkijktoren en omringend terrein, is een combinatie van monument en educatieve attractie.

Buiten kun je op een aantal plaatsen een stereo’foto’ bekijken met een 3D reconstructie van hoe het vroeger op die plek eruit gezien moet hebben. Een simpel en goedkoop soort augmented reality. Het is goed gedaan, niet protserig of met technologische hoogstandjes. Dat is ook binnen zo, waar je met een tablet (wordt verstrekt bij het ticket) op bepaalde plaatsen een code kunt scannen waarna je toegespitste uitleg krijgt. De hoofdfiguren zoals Willem, zijn vrouw, dochter en andere familieleden worden vertolkt door acteurs die het verhaal van hun personage vertellen. In de zalen worden die vertolkingen als monologen op de muur geprojecteerd, met ondertiteling in Frans en Engels.
De verovering van Engeland door Willem – de slag bij Hastings zeg maar, wordt in een soort stripverhaal uitgelegd, zowel op de muren als in een animatiefilm. Er zijn houten modellen van het oorlogstuig dat destijds werd gebruikt bij het belegeren van vestingen.

Wij lopen er met genoegen rond, maar storten ons niet in het verhaal. We gebruiken ook geen tablet, maar volstaan met de uitleg en de projecties. We maken wel veel foto’s, binnen, buiten en van de omgeving.

Het begint al naseizoen te worden. In het chateau is het heel rustig en als we op de terugweg door het centrum van Falaise lopen is daar ook niet veel gaande, een paar terrassen zijn open maar er is weinig klandizie.
We maken nog een paar foto’s waaronder die van de Église Saint-Gevais-Sant-Protais. Die kerk is nu niet open.

Het weer wordt de komende dagen waarschijnlijk vrij slecht, met veel regen. Daarom rijden we eerder naar De Bilt dan het oorspronkelijke plan was (op donderdag ipv zaterdag of zondag). Afhankelijk van hoe we rijden zijn we rond de 650 km van huis.