Brain-sur-l’Authion

Land van cider en Calvados, gemaakt van appels, zo kennen we Normandië. We vertrekken vandaag uit Domfront en Poiraie en rijden door een streek waar vooral peren worden gepromoot. Er is zelfs sprake van ‘Calvados van peren’. We kennen het niet, maar enig speurwerk leert dat het niet een of andere modieuze variant is.

Al begin 16e eeuw schijnt per decreet vastgelegd te zijn waaraan ‘Calvados’ moet voldoen om zo te mogen heten. Daar staat dat het gemaakt moet zijn van ‘cidre‘ of ‘poiré‘.

Overigens rijden we al snel Normandië uit en Mayenne en daarna Maine-et-Loire in. Het eindpunt van de etappe vandaag ligt vlak onder Angers, we maken een kleine omweg langs Évron om foto’s te maken van de abdij en basiliek daar, officieel de Basilique Notre-Dame-de-l’Épine. Oorspronkelijk (sinds de 7e eeuw) was het een benedictijner klooster. De orde werd na de Franse revolutie in 1791 verjaagd. In 1803 is een vrouwelijke orde het klooster ingetrokken, de Zusters van Liefde van Onze-Lieve-Vrouw.
Het complex is helaas niet toegankelijk, behalve op woensdagen voor georganiseerde groepen. Uit Wikipedia komt de volgende luchtfoto.

We maken zelf wat foto’s vanuit de Franse tuin en het voorterrein van het tegen de basiliek aangebouwde klooster.

Op de kleine begraafplaats liggen nonnen begraven, aan de bordjes te zien steeds 3 per bij elkaar, de ‘tussenruimte’ in sterfdatum is 20-30 jaar. Als we het goed begrijpen heeft in 2009 de orde van de Zusters van Liefde het klooster verlaten en zijn de nog levende zusters in een apart bejaardenhuis ondergebracht. Mogelijk is dat het zusterhuis dat langs de tuin ligt, het ziet er vrij nieuw uit. Er zijn daar nog een paar gereserveerde parkeerplaatsen voor ‘soeurs’.

Na Évron maken we een tussenstop in Daon, dat aan de rivier de Mayenne ligt.

Daon, aan de rivier Mayenne.

We landen op Camping du Port Caroline in Brain-sur-l’Authion. Het plaatsje zelf ligt net aan de andere kante van de Authion, we zullen het morgen verkennen.