Amiens 2e dag

Buslijn 11 heeft een halte, direct voor de camping. In een half uur ben je in het centrum, vlakbij de kathedraal. Die bezoeken we vandaag.

Met de bouw van La Cathédrale Notre-Dame van Amiens is in 1220 begonnen, nadat een eerdere (romaanse) kathedraal op deze plaats in vlammen was opgegaan. Een halve eeuw later was de bouw klaar, maar in de 100 jaar daarna zijn er nog 11 kapellen aan- en bijgebouwd, tussen de steunberen zeg maar. In de 19e eeuw is na een lange periode van verwaarlozing nog een ingrijpende renovatie geweest. Niet zonder kritiek: veel middeleeuwse elementen zouden ten onrechte opgeofferd zijn.

Hoe dan ook, de kerk – sinds 1854 formeel een basiliek – is een van de grootste gotische kathedralen van Frankrijk.

De kerk meet 145 bij 49 meter bij een dakhoogte van 56 meter, de spitse toren is 112 meter, de stompe torens in de voorgevel zijn 68 en 62 meter.

Vooral de gewelven zijn hoog, ongeveer het dubbele van de hoogte van de gewelven van de Notre-Dame in Parijs. De torens zijn relatief bescheiden van hoogte in verhouding met de lengte van de kathedraal en de hoogte van de gewelven. Puur naar inhoud van het gebouw gekeken is deze basiliek 2 x zo groot als de Parijse Notre-Dame.

We brengen er geruime tijd door, in elk geval voor ons doen lang. We maken veel foto’s, hieronder een selectie van interieurfoto’s.

Op diverse plaatsen in de kathedraal bevinden zich voorstellingen, ‘tableaux’ zeg maar, in de vorm van reliëfs, waarin historische episodes worden verbeeld. Twee grote voorstellingen betreffen leven, dood en heiligheid van de heilige Firminus – de eerste bisschop van Amiens. Het is de derde eeuw na Chr., alles hier is nog heidens zodat er volop kan worden gekerstend, maar christenen worden door de Romeinen vervolgd. Firminus sterft dan ook als martelaar, na gruwelijke mishandeling en onthoofding in 303. Zijn lichaam wordt in de Somme gegooid, maar spoelt later weer aan en wordt gevonden en begraven. Lange tijd is de plaats van het graf onbekend maar ruim 300 jaar later wordt het, dankzij een in een collectieve gebedsactie verkregen goddelijk teken, teruggevonden en geopend onder leiding van toenmalige bisschop Salvius. De legende is dat bij het openen van het graf zich direct een ‘hemelse geur’ verspreidde. Daarna worden de resten van Firminus als relikwieën naar de kathedraal van Amiens overgebracht.
Deze geschiedenis wordt in de 8 scenes hieronder verteld.

Elders in de kerk zien we deze voorstelling, die het verhaal van de heilige Jacobus vertelt. Het tableau is uit 1511.

We lunchen in een restaurantje op een kade van de (gekanaliseerde) Somme in de buurt van de kathedraal. We wandelen er wat rond, op weg naar het Gare du Nord waar onze bushalte is. Onderweg maken we foto’s.