Antwerpen 2e dag

Dagje Antwerpen. Met de waterbus maken we eerst een tocht over de Schelde – van Sint Anna naar Hemiksem en dan terug naar het Steenplein.

De tocht is aan ons zeer besteed, we hebben met eigen zeilboot Antwerpen vaak bezocht en overnachtten dan in de Marina op de linkeroever, feitelijk de buren van de camperplaats waar we nu staan. Later met onze ms Bluebird zijn we ook verder de Schelde opgegaan, tot aan Gent. Daar is de Schelde van een brede zeearm en stoere rivier zoals bij Antwerpen een vrij smalle, nauwe, rivier geworden. Bij Hemiksem kun je al zien dat de rivier smaller gaat worden.

Landschappelijk gezien valt er aan de oevers van de Schelde op het stuk dat wij vandaag varen niets te beleven. Er is veel industriële bedrijvigheid. Lang geleden waren er hier veel scheepswerven, waarvan er nog een enkele in gebruik is voor onderhoudswerkzaamheden. In ieder geval doet daar de helling het nog. Een aantal bedrijven heeft zich aangepast en maakt nu constructies voor de off shore, van olieplatform tot windmolen.

Bij halte Steenplein gaan we de stad in. We wandelen door het centrum over de Grote Markt naar de Onze Lieve Vrouwe kathedraal. Ondanks al onze eerdere bezoeken zijn we nog nooit in die kerk geweest, dat maken we vandaag goed.

De kathedraal is van binnen mooi. Licht en in hoofdzaak sober, hier en daar uitbundig ingericht. Veel bloemen, veel glasramen en ook relatief veel grote schilderijen en triptieken van onder anderen Peter Paul Rubens.