Salamanca 3e dag

Dat gisteren de president van Colombia werd geëerd in de universiteit zien we vandaag al terug op een van de muren van een kloostergang in het oude hoofdgebouw, op de manier waarop ook de eredoctoraten op de muur worden vastgelegd.

Vandaag lukt het zonder moeite om de oudste universiteitsgebouwen te bezoeken. Sommige zalen en aula’s zijn nog in gebruik, bijv. voor bijeenkomsten zoals gisteren. Zo te zien zijn hier geen reguliere onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, die vinden in de faculteiten plaats. Een flink deel daarvan heeft gebouwen, vaak moderne, in de buurt.

De Universiteit van Salamanca is een van de oudste ter wereld. De stichtingsakte is van 1218, ondertekend door koning Alfonso IX. Tegenwoordig zijn er zo’n 30.000 studenten waarvan 20% internationaal.

We komen het gebouwencomplex binnen via een kleine binnenhof. Het geeft toegang tot de zaal waarin El Cielo de Salamanca, de hemel boven Salamanca, te zien is. Dit is een 15e eeuws fresco met tekens van de dierenriem die met bijbehorende sterrenstelsels als een soort planetarium in een halve koepel zijn aangebracht.

Vanaf hier kom je bij de rijk versierde hoofdingang waar we gisteren ook waren. Zo kom je in het voor het publiek toegankelijke deel. We maken foto’s in aula’s en zalen en in het trappenhuis.

Linksboven is de kapel van de universiteit, gebouwd in de periode 1761-1767. Rechtsboven het geïllustreerde trappenhuis, dat stamt uit begin 16e eeuw. De onderste foto’s zijn van de bibliotheek. Daar mag je niet in, maar je kunt wel via een glazen portaal foto’s maken. Er tussenin twee van de zalen, links de aula waar gisteren de festiviteiten waren.

Het complex ligt dicht bij de kathedralen. Vanaf een soort overloop maken we foto’s, en later ook op straat aan de zijkant.

Onze laatste foto hier van ons bezoek aan Salamanca is van het Casa Lis. Het is het museum voor Art Nouveau/Art Deco dat zo ongeveer in de stadswal staat.