Coimbrão

Met een boog rijden we om de hoogste temperaturen heen, noordwestelijke richting — naar de kust zo’n 150 kilometer boven Lissabon.

We landen in Coimbrão — niet te verwarren met Coimbra dat in de buurt ligt. Van hier uit willen we een paar kloosters en oude stadjes bezoeken.

Het is nog warm, aanvankelijk rond de 30 graden, daarom kiezen we voor autowegen. In de buurt van Coimbrão wordt het frisser door wind van zee. De route gaat door redelijk groen gebied, wel droog maar niet verdroogd. We kruisen de Taag die heel laag staat, maar een aantal grotere en kleinere meren waar we langs rijden is nog redelijk gevuld.
We zien onderweg meerdere keren een stofhoos, een ‘dust devil’. Het ziet er uit als een windhoos, maar is dat juist niet — ze ontstaan alleen bij weinig wind, als lokaal verschijnsel aan het aardoppervlak, meestal boven een (opgewarmde) zandvlakte. De foto links is van internet gehaald (© Dr. Szabó Gergely).
Rechts zie je de camping waar we 2 of 3 nachten willen blijven. Het terrein voelt aan als iemands (grote) achtertuin, in overeenstemming met de hartelijke ontvangst door eigenaar Claudia.