Granada 2e dag

Niet al te vroeg in de middag gaan we op excursie naar de stad. Ons doel is het Monasterio de Jéronimo –het klooster van Hiëronymus, de patroonheilige van dit Augustijner klooster. Buslijn 175 brengt ons aan de rand van een oude kern van Granada, vanaf daar is het een paar kilometer lopen naar het klooster. We zijn er om 4 uur als het klooster weer opengaat voor bezoek.

Het complex bestaat uit een klooster en een bijbehorende kerk. De bouw is vroeg in de 16e eeuw begonnen, in 1522 afgerond. Bezetting door de Fransen in Napoleontische tijd, verbanning van de orde en divers ander oorlogsgeweld maakten er zo goed als een ruïne van. De Spaanse overheid heeft de herbouw en restauratie ter hand genomen, begin 20e eeuw. Dat was in 1920 klaar, maar bijvoorbeeld de slanke toren is pas in de jaren 80 weer opgericht.
We vinden het alles bij elkaar een evenwichtig geheel, op sommige onderdelen zeer ver en mooi uitgewerkt zonder dat het protserig overkomt. De foto’s geven een indruk.

Op de heenweg komen we langs de Iglesia de San Anton. We gaan even binnen om een beetje af te koelen — 30 graden in de schaduw is het buiten — maar worden aangenaam verrast. De kerk is begin 16e eeuw gebouwd door de Franciscanen. De kerk heeft een enkel schip, zonder zijbeuken, en maakt een rustige en gebalanceerde indruk.
De afbeelding van de gekruisigde boven het altaar is van Pablo de Rojas, eind 16e eeuw een van de grondleggers van de specifieke stijl van beeldhouwen in de regio Granada. Hij had ook een belangrijke artistieke rol bij het totstandkomen van het altaarstuk in de kloosterkerk van Jéronimo.

Op de terugweg lopen we ook nog de grote kathedraal binnen, eigenlijk tegen beter weten in. We vonden het bij ons eerste bezoek 7 jaar geleden een protserige kerk, alles groot en weinig mooi. We schreven toen: Er zijn aardige details maar ook in deze kathedraal blijken devotie en goede smaak niet per se hand in hand te gaan. Zo pedant zouden we het nu niet meer formuleren, maar we vinden het eigenlijk nog zo. Een foto van buiten en een van een deel van het interieur: