Valencia 2e dag

We maken een soort vervolg op ons bezoek van 5 jaar geleden aan Valencia. Net als toen nemen we de metro naar de stad, het station ligt op 10 minuten lopen, de rit zelf is ruim 20 minuten. Vanaf metrostation Túria nemen we buslijn 95 die ons bij de futuristische Ciutat de les Arts i les Ciències brengt. Het stadsdeel met 7 zeer bijzondere gebouwen ligt in het verlengde van de Jardí del Túria, het Túriapark zeg maar.

Als je de onstaansgeschiedenis van het Túriapark en de Stad van Kunst en Wetenschap bekijkt dan zie je dat op de goede momenten de Spaanse overheden, zowel landelijk, regionaal als van de stad over fantasie en lef wisten te beschikken. Túria is de naam van de rivier die vroeger door de stad liep en regelmatig buiten de oevers trad. In 1957 was de overstroming zo erg dat het water een paar meter hoog in de straten stond, er zijn mensen bij verdronken. Men heeft toen besloten de rivier om te leiden, buiten de stad langs, en de bestaande bedding droog te maken. In 1986 werd daar de Jardí del Túria geopend, een geweldig stadspark en aanwinst voor de stad.

Het aanliggende stadsdeel dat we bezoeken is tussen 1989 en 2009 ontworpen en gebouwd. De verantwoordelijk architect is Santiago Calatrava, geboren in Valencia en wereldberoemd door zijn zeer spectaculaire ontwerpen. We zijn nergens in gegaan, maar de foto’s geven een goed beeld van de spectaculaire architectuur. Wat je niet ziet is dat het project het viervoudige heeft gekost van het oorspronkelijke budget… en ook niet dat kwaliteit van de uitvoering hier en daar te wensen over laat en dat de gebruikservaring over het algemeen lage beoordelingen van gebruikers krijgt.

De Stad van Kunst en Wetenschap bestaat uit de zeven op de plattegrond genoemde onderdelen, waaronder en wetenschapsmuseum, een oceaan aquarium (ontworpen door Felix Candela), een opera- en kunstengebouw, een openbare stadstuin, een 3D bioscoop en een evenementengebouw. De aangrenzende woonwijken, zoals op de foto linksboven, waren voor zover wij weten geen onderdeel van het project.

De weg terug tot aan het metrostation lopen we door de Stad van Kunst en Wetenschap en voor een deel door Jardí del Túria. Ter hoogte van de oude stad slaan we af richting Estación del Norte. We komen zo ook op Plaza del Ayuntamiento, het stadhuisplein, met ook wel spectaculaire gebouwen. Met architectuur van 100 jaar geleden, of ouder zoals bij het stadhuis en het station. Art Deco en barok. Zie de foto’s.