Caspe 3e dag

Inmiddels is het 25 graden hier. We lezen dat het nog wat zuidelijker in Spanje en nu ook in Portugal al weer een dag of vier boven de 30C is. Zelfs voor hier is dat heel vroeg in het jaar. En het is droog… ook al langere tijd. Barcelona krijgt zeer binnenkort een serieus drinkwaterprobleem, ook in het Nederlandse nieuws is het bericht verschenen over het (stuw)meer van Sau (tussen Olot en Vic) dat nu zo laag staat dat kopje onder gegane dorpjes weer droog vallen, net als bijvoorbeeld de Sant Romà-kerk die in 1962 tot aan de torenspits onder water was gezet. Je zou er nu weer een mis kunnen houden.
Uit de Volkskrant van vandaag:

De Sant Romà-kerk is symbool komen te staan voor de extreme droogte die Catalonië teistert. In het oostelijke en zwaarst getroffen deel van de Spaanse regio regent het sinds een half jaar tot 70 procent minder dan normaal. Stuwmeren, essentieel voor het drinkwater, hebben een alarmerend peil bereikt: dat van Sau is nog maar voor eentiende gevuld

We maken een wandeling langs de ‘oever’ van Embalse de Mequinenza, het in de Ebro gevormde meer bij onze camping. Vorig jaar stond op dit stuk een paar meter water.

We maken foto’s die een mooi meer in stralend weer laten zien. We genieten er onbevangen van, maar enig dystopisch gevoel kunnen we maar moeilijk onderdrukken. De purperreiger staat onbekommerd te vissen, net als verderop onze buurman van de camping. Hij vist op meerval, maar heeft in twee dagen tijd nog niets gevangen.