Caspe

Vorig jaar waren we voor het eerst op een camperplaats in de buurt van Caspe, aan een meer dat is ontstaan door dammen in de Ebro te maken. Dat was ons zo goed bevallen, dat we er nu weer landen om van de beloofde temperaturen van rond de 25C te genieten.

Onze route ligt op zo’n 50-60 km parallel aan de kustlijn van de Costa Brava en Barcelona. Ver genoeg buiten toeristisch gewoel.

We bezoeken een supermarkt voor inkopen voor een paar dagen. Dat is in Vic, waar we langs komen nadat we eerst door Olot zijn gereden. Olot ziet er goed en interessant uit — we rijden dwars door de stad –, de moeite waard om er een keer te stoppen. We zijn hier middenin de Zona Volcánica de la Garrotxa, Olot is er de hoofdstad van.

Hoewel we aan het elfde seizoen van onze camper bezig zijn trekken we nog veel belangstelling en complimenten. Dat was altijd al zo, maar dit jaar lijkt het nog toegenomen. In de supermarkt in Vic worden we door een jonge Spaanse vrouw aangesproken, in het Engels, of wij die Nederlanders zijn van die mooie camper op de parkeerplaats. Leuk.

In de avond maken we foto’s aan de achterzijde van de camperplaats, die uitkijkt op het meer. Het zouden dezelfde beelden als vorig jaar moeten zijn, maar het water staat veel veel lager dan toen. De bovenste foto en linksonder zijn van nu, de foto rechtsonder is vanaf ongeveer dezelfde plaats vorig jaar. Let op het blauwe drijvende platform, en de stellage voor laden en lossen van schepen links op de foto’s.
Het peil wordt hier door mensen gestuurd, zeer veel landbouw en fruitteelt is afhankelijk van bevloeiing vanuit de Ebro tot aan de rijstvelden in de Ebrodelta bij Amposta waar we eerder waren. We zijn vier weken eerder dan vorig jaar, dus er kan nog veel veranderen — de conclusie dat het door klimaatverandering komt dat er zo weinig water staat is al te snel getrokken, we weten niet genoeg van de lokale omstandigheden en overwegingen. Wel lezen we over extreme droogte in Catalonië, en drinkwaterproblemen in onder meer Barcelona. Gerust zijn we er niet op.