Straatsburg

Al eerder op ons lijstje om te bezoeken stond Straatsburg. Vandaag is het een geschikte stop op weg naar NL.

De route door Zwitserland bevalt eigenlijk wel goed. De wegen zijn prima, weliswaar met veel tunnels maar daardoor is het ook een vrij vlakke rit.
Rond de stedelijke kernen van bijv. Luzern en Basel is het goed volgebouwd, veel bedrijvigheid en industrie ook.

Het landschap tussen de steden doet ons wat onwerkelijk aan. Het gras is van een onwaarschijnlijk groene effenheid, het lijkt wel van de rol gekocht, en de huizen lijken op Märklin bouwpakketten.

En het is hier aangeharkt en schoon, en strak ‘ontworpen’. Typerend vinden wij het bankje op de foto hierboven. Het staat op een licht hellende parkeerplaats naast de snelweg, maar het zitgedeelte is perfect waterpas.

In Straatsburg hebben we nog voldoende tijd om een deel van de middag in de oude stad door te brengen. We bezoeken de kathedraal met de hoge toren van 142 meter — tot 1874 het hoogste gebouw ter wereld (daarna gingen Hamburg, Rouen en Keulen er met enkele meters overheen, in 1889 kwam de Eiffeltoren en in de vorige eeuw ook de grote Amerikaanse wolkenkrabbers — het hoogste gebouw nu is uit 2007 en staat in Dubai 828 meter hoog te zijn).
We maken wat foto’s binnen en buiten — de lichtval is typisch voor laat op een middag in de herfst.

De foto’s zijn van het plein rond de Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg en van de kathedraal zelf. Op de foto rechtsonder staat de Temple Neuf (wat gewoon Nieuwe Kerk betekent), een lutherse kerk die eind 19e eeuw is gebouwd (herbouwd eigenlijk), op de plaats waar een dominicaner klooster stond. De Dominicanen verlieten het in 1531, uiteindelijk is het een van de eerste lutherse kerken geworden.