Venetië 5e dag

Zelden blijven we langer dan 3 of 4 dagen op een plek, maar Venetië is de uitzondering waard. Vandaag dus nog meer cultuur en kunst. We bezoeken het Dogenpaleis, Palazzo Ducale. Een bezienswaardigheid op zichzelf, maar — deze week voor het laatst — er is ook een zaal die geheel is ingericht met voor de gelegenheid gemaakt werk door Anselm Kiefer.

Als je in het paleis bent heb je op sommige plaatsen mooi uitzicht op de lagune. De binnenplaats is alleen toegankelijk met een kaartje voor een bezoek aan het paleis. Je ziet er aan de korte zijde de ‘achterkant’ van de gebouwen waarvan de voorkant op San Marco staat.

Het paleis zelf is groot, met veel zalen van klein tot groot en zeer groot. Elke zaal heeft zijn eigen verhaal, dat hoort bij de functie die de zaal in de loop van de geschiedenis heeft gehad. De wanden en plafonds zijn volledig voorzien van schilderingen en ornamenten, de foto’s hieronder geven een indruk.

Direct hieronder zie je een schilderij uit de school van Caravaggio. Het is Maria Magdalena in extase. Van Caravaggio is er ook een (eerder) schilderij met deze titel, maar deze is van Artemisia Gentileschi, gemaakt tussen 1620 en 1625. Zij geeft wel een bijzondere invulling aan het onderwerp. Gebruikelijk was om Maria Magdalena vroom en in boetedoening af te beelden — dat was de passende extase zeg maar. Hier zien we een vrouw in vervoering, niet per se van de penitentie.
Het schilderij komt uit een particuliere collectie en heeft nu een aparte, tijdelijke, ‘gasten’ plaats in het Palazzo Ducale.

De andere ‘gast’ in het paleis is Anselm Kiefer. Onder het motto Deze geschriften zullen, als ze verbrand worden, eindelijk wat licht geven heeft hij een tijdelijke inrichting van de Sala della Scrutinio gemaakt (op verzoek en in opdracht). Het wandenvullende werk van Kiefer is tijdelijk in de plaats van de schilderingen die er al eeuwen geleden zijn gemaakt, de plafonds zijn de oorspronkelijke. Na afloop van de tentoonstelling (oorspronkelijk 29 oktober 2022, inmiddels verlengd tot begin 2023) zal het werk van Kiefer vernietigd worden.

Bekijk hier meer foto’s van het werk van Anselm Kiefer in Venetië.