Barolo

De etappe van vandaag brengt ons in Italië, in een van de buurtschappen van Barolo.

Wat we ook proberen, de routes die ons navigatieprogramma suggereert gaan alle langs de kust. Kennelijk zijn er obstakels (zoals te smalle of te lichte brug) op routes door de bergen want het programma is doorgaans niet te beroerd om ons over de meest steile en kronkelige passen te sturen.

De eerste 30 km gaan nog langs Le Var en zijn het fraaie sluitstuk van de rit die we eergisteren in Apt begonnen waren. Daarna wordt het drukker, rommeliger en industriëler totdat we bij Nice op de autoroute komen, die in Italië naadloos over gaat in de autopista. Het gaat vlot, maar er zijn heel veel korte en middellange tunnels waarvan ongeveer de helft in onderhoud is — veel versmallingen maar geen files.

We maken een foto aan de kust bij Nice — door het nevelige weer is de Middellandse Zee niet zo blauw als in de folders en de horizon niet te zien. De kust hier is vol gebouwd, elk denkbaar plekje lijkt benut te zijn. Nog niet eenvoudig, want het zijn om de paar kilometer steile rotswanden aan weerskanten van inhammen. Op de meer vlakke stukken vind je dan plaatsen als Ventimiglia, San Remo, Imperia, Savona. Bij de laatste gaan we weer het binnenland in, via de weg Genua-Turijn.
In de buurt van Barolo landen we in Vergne, een van de lokaties van Barolo, op camping Sole Langhe, te midden van wijngaarden. Barolo zelf is op loopafstand.