Beaune 2e dag

Het oude centrum van Beaune is 20 minuten lopen vanaf de camping, we gaan er al in de ochtend heen omdat we de markt willen zien. Op zaterdagochtend wordt deze opgebouwd op het plein naast Hôtel-Dieu en in de aanliggende straten. Het is er druk, met wel wat toeristen maar vooral ook met Fransen die er hun weekinkopen aan eten en lekkernijen doen.

Links zie je een van de vele wijnhuizen die in Beaune zelf staan. In het midden het plein naast Hôtel-Dieu en rechts de onopvallend gehouden buitenkant van het het complex.

Hôtel-Dieu is tegenwoordig een van de toeristische hoogtepunten — van oorsprong is het een middeleeuws hospitium dat in 1443 is gesticht door toenmalig kanselier Rolin en zijn vrouw.
Binnen zijn er zalen in oorspronkelijke staat ingericht, zoals de zaal der Armen die op de bovenste foto’s hieronder te zien is. Buiten is de cour, een binnenplaats die door de vleugels van het gebouw wordt gevormd. De buitenkant van het gebouw, vanaf de straatkant, is zeer sober gehouden met een bescheiden ingang. Des te opvallender zijn de daken die je ziet vanaf de cour en vanuit een binnentuin, veelkleurig bedekt met geglazuurde dakpannen die in patronen zijn gelegd.

We bezoeken de diverse zalen in volgorde, waaronder de laatste die een apart deel met klimaatregeling heeft. Hier hangen bijzondere stukken. Een paar oude wandtapijten en ook het origineel van het ‘veelluik’ Het Laatste Oordeel van Rogier van der Weyden dat in de 15e eeuw in opdracht als altaarstuk werd gemaakt. Je mag er geen foto’s maken, de afbeelding hieronder komt van Wikipedia. In het hospitium zelf is een digitale kopie in super hoge resolutie geplaatst (net te zien op de foto linksboven, in de kapel aan het eind van de grote zaal).

Links zie je het veelluik opengeklapt, rechts de buitenkant in gesloten toestand. Daar staan de opdrachtgevers afgebeeld, Nicolas Rolin en zijn vrouw Guigone de Salins, naast de heiligen Antonius en Sebastiaan.

Nog ouder dan Hôtel-Dieu is de vroeg-Romaanse basiliek Collegiale Notre Dame die vanaf de 12e eeuw werd gebouwd. We zien binnen een groot aantal stoelen staan, gereed voor de dienst. Het lijkt zelfs wel alsof er stoelen bij gezet moesten worden.
Erg bijzonder is de kerk van binnen niet, op een aantal wandtapijten uit de 15e eeuw na. Helaas is dat deel op zaterdagen niet open.