Beaune

Vandaag rijden we niet al te ver. 120 km ongeveer — van Bannes naar Beaune, over binnenwegen en route nationale.

We gaan lang Langres en noteren dat we daar nog een keer willen kijken. We rijden door Dijon en vinden de stad wat groot en een beetje saai.

We besluiten de rit in Beaune, op de camping municipal. We waren er ook in mei. Het is onverwacht zonnig en de temperatuur is aangenaam. Daarom blijven we een extra nacht om morgen de stad te bekijken en in elk geval Hôtel-Dieu te bezoeken.

Meteen onder Dijon, links en rechts van de D974, is de omslag in het landschap: we zien vrijwel uitsluitend wijngaarden. Het is een iconische route, 95% van alle grand cru’s uit de Bourgogne wordt hier verbouwd op de hellingen langs de weg. We hebben het over de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, samen de Côte d’Or. De naam past misschien bij het verdienmodel, maar is van oorsprong gebaseerd op de roodgouden kleur van de aarde hier.

De overzichtsfoto hebben we van het web gehaald, de andere twee hebben we zelf bij Domaine d’Ardhuy gemaakt — een van de huizen waar grand cru’s vandaan komen. Prijzen voor ‘normale’, nog jonge flessen variëren in de winkel in Nederland van 30 tot 80 € per fles.