Burgos 2e dag

We nemen de bus, lijn 20 vanaf de camperplaats, om de oude binnenstad en de kathedraal te bezoeken. We waren eerder in Burgos maar toen was de kathedraal niet open.

De stad zelf is niet heel bijzonder. Iets minder dan 200.000 inwoners, vooral een werkstad zo te zien — al zijn er in de straatjes waar wij door heen lopen veel bars en restaurantjes. We maken wat foto’s, maar vooral gaat het toch om de kathedraal.

De kathedraal werd in 1230 voor het eerst in gebruik genomen, maar in de 300 jaar erna is nog veel gebouwd. We vinden het een imposant geheel, maar er zijn geen grote ruimtes of grote kerkzalen. Uit Wikipedia halen we de plattegrond die hiernaast staat (daar vind je ook de legenda). Bij de afmetingen van dit alles past het woord niet, maar anders zou de indeling van het complex wat hokkerig zijn.

De meeste kathedralen die we bezoeken hebben naar hun aard veel voorstellingen, zowel religieuze als wereldse. Het verhaal moet verteld worden. We vinden de kathedraal van Burgos in dat opzicht wel heel figuratief.

Bij het verlaten van de kathedraal kom je nog in een soort museum (en daarna uiteraard in de onvermijdelijke winkel) met schilderijen, bekers, fragmenten van beelden e.d. We maken er maar een foto.