Burgos

Misschien dat we Tordesillas dit jaar niet bezoeken. De verwachting is dat de temperatuur daar morgen of overmorgen naar 38C gaat. Dat is voor ons te hoog. Daarom gaat de etappe vandaag naar Burgos waar het 10 graden minder is. We worden beloond met spectaculair landschap op de route die we kiezen.

De dag begint al goed als we de ooievaarsnesten in de bomen direct naast de camping ontdekken. Ze zijn hier bijna zo gewoon als mussen bij ons, maar het blijven toch spectaculaire, en in de lucht majestueuze, vogels. We hebben gisteren en vandaag al regelmatig het karakteristieke klepperen gehoord, ook verderop waar waarschijnlijk nog meer nesten zitten.

Op weg naar Burgos maken we een korte omweg langs een klooster, de Monasterio de Santo Domingo de Silos. We weten dat het pas om 5 uur open gaat — te laat voor ons deze keer — en dat het mooiste van binnen zit. We volstaan met een foto van de buitenkant.

Op enig moment sla je af van de weg Soria-Burgos richting het klooster. Het is dan nog zo’n 15 kilometer over een weg die steeds smaller wordt en dan langs spectaculaire rotsformaties gaat. Je waant je in een nationaal park in de VS, Zion of zo, maar het is gewoon hier.

Vanaf het klooster is de weg wat breder, en zie je het landschap waar we het al eerder over hadden. Veel groen, roodbruine aarde en geel van koolzaad en brem. We maken nu zelf foto’s.