San Ponç

We hebben een prachtige rit Spanje in. Je kunt op verschillende manieren de grens van Spanje en Frankrijk over. Als je niet langs een van de kusten gaat ga je meestal via een tunnel onder de Pyreneeën door. De toegang die we vandaag kiezen gaat er over heen, via een aantal achter elkaar liggende passen. Er is wel een korte toltunnel (Túnel del Cadí) als alternatief voor een pas, maar dat is al vrij ver Spanje in.

We rijden door een gebied dat eeuwenlang van belang was voor het verdedigen van landsgrenzen namens de ene kant tegen, zeg maar, de andere kant. Een van de versterkingen ligt op onze route, je moet er letterlijk om heen rijden. Binnen de muren ligt een stadje: Villefranche-de-Conflent. De foto’s hieronder zijn er gemaakt, maar het laat zich van dichtbij moeilijk fotograferen. Aan de versterking werd al in de 11e eeuw gebouwd, het gebied was toen nog Spaans. Na de Vrede van de Pyreneeën in 1659 werd het gebied definitief Frans — de ‘een’ en de ‘ander’ wisselden van rol. Nog een stuk hoger dan Villefranche zelf ligt Fort Libéria, het werd vanaf 1681 gebouwd omdat de Fransen de ommuurde vesting te kwetsbaar vonden.

Ook onderweg maken we veel foto’s. Omdat we boven over rijden hebben we ook goed zicht op de omringende bergen. Het hoogste punt dat wij halen ligt op zo’n 1.600 meter, de bergen om ons heen zijn hoger en zeker op de noordhellingen ligt nog volop sneeuw.

We landen op een voor ons minder voor de hand liggende plaats, camping La Ribera — met postadres in Clariana de Cardener. Dat plaatsje ligt vrij ver weg, de camping zelf ligt bijna direct aan de weg over de stuwdam van het Pantà de Sant Ponç. Er zijn bijna 100 plaatsen, vrijwel alleen van vaste huurders, Er staan huisjes, maar ook allerlei zelf gebouwde constructies. Er zijn 4 of 5 plaatsen voor passanten, wij zijn de enige. Misschien iets te rustig, maar we hadden de prima voorzieningen nodig om drinkwater te nemen en grijs water te lozen. We blijven een extra dag om bij te komen van de enerverende rit.