Laon 2e dag

Omhoog gelopen dus, en ook in de bovenstad nog een hoop meters gemaakt. Bijna 9 kilometer bij elkaar, plus 1 halte met de bus naar beneden. Het was beslist de moeite waard.

De middeleeuwse stad staat vol met historische gebouwen. De meeste zijn in goede staat. We hebben het niet echt uitgezocht, maar het lijkt erop dat een aantal oude kloosters van buiten goed zijn gerestaureerd en van binnen zijn verbouwd tot appartementencomplexen. Mooi wonen!

De kathedraal Notre Dame is groot maar niet heel hoog, en van binnen opvallend licht. Van de oorspronkelijke 7 torens staan er nog 5.

Op een aantal torens staan levensechte beelden van dieren (ossen, maar ook een nijlpaard en andere exotische dieren) naar beneden te kijken. Alsof de ark van Noach er even heeft afgemeerd…

De kathedraal is van binnen bijzonder licht. Met opzet, de architecten van destijds hebben veel aandacht voor de lichtval gehad. Daarbij hebben ze op een aantal manier geprobeerd om de hoogte van het gewelf te benadrukken: de grote bogen, tribunes, een smalle galerij boven de bogen van het middenschip (zo’n galerij heet een triforium) en daarboven nog ramen met helder glas.

Behalve de kathedraal zijn er nog andere interessante dingen te zien in Laon. We nemen ons voor om hier nog een keer terug te komen. We maken er wel foto’s van, hieronder een selectie (waaronder het stadhuis en de Eglise Saint Martin).