Lyon 2e dag

De camperplaats is wel een soort stadscamping voor Lyon maar ligt in de gemeente Saint-Genis-Laval die onderdeel is van de Métropole Lyon, een zogenoemde collectivité territoriale. Er is hier een dicht net van openbaar vervoer, met ook een directe 10-minuten busdienst op loopafstand van de camping.

De bus brengt ons op Place Bellecour, het grootste en belangrijkste plein van Lyon en een van de grootste van Frankrijk. Geliefd voor demonstraties en manifestaties. Zo ook vandaag. Minder dan een uur nadat wij uit de bus zijn gestapt wordt alles afgesloten omdat er een grote manifestatie is tegen het geweld van extreem-rechts. Hieronder zie je het plein – het grote deel links en een soort van annex waar de bushaltes zijn rechts. De foto middenin hebben we niet zelf gemaakt maar van een lokale nieuwssite gehaald.

Wij zelf zijn inmiddels een brug over de Saône overgestoken om het zg. Vieux Lyon te bezoeken. We lopen er rond, bezoeken een kerk, eten een crêpe en maken foto’s. Van de demonstratie merken we nog niets, wel zien we veel politie die zich in de wijk verspreidt. Waarschijnlijk eerder om een aanval van neofascisten op de demonstranten te voorkomen dan om de manifestatie zelf in de hand te houden: volgens de prefecture zijn er zo’n 1.800 demonstranten.

Zowel de Saône als de Rhone zijn hier brede rivieren, die samenkomen bij de Confluence, de wijk waar spectaculaire gebouwen komen of gaan komen. Een er van is het Musée des Confluences. Ons plan om er bij de terugtocht met de bus even uit te stappen om foto’s te maken valt in het water door de manifestatie: alle bushaltes in een groot gebied rond Bellecour zijn tijdelijk gesloten.

We maken foto’s bij de Saône en steken daarna het eiland over, waar Bellecour op ligt, op gepaste afstand van de demonstratie, naar de Rhone…

… waar we ook foto’s maken.

We kunnen niet terug zoals we gekomen zijn, maar Lyon heeft gelukkig ook een metro. Daarmee gaan we niet alleen onder de manifestatie door, maar ook onder de rest van Lyon en de rivieren, om boven te komen op station Oullins, eveneens onderdeel van de Métropole. Daar kunnen we weer de buslijn gebruiken die ons bij de camping brengt.