Venetië 4e dag

De middag besteden we goeddeels aan de biennale maar ervoor en erna lopen we nog wat door Venetie. Wat een fotogenieke stad is het toch. Het is er nog wel druk, maar toch aanzienlijk minder dan in andere jaren.

In Arsenale bezoeken we het deel van de biennale dat uit individuele inzendingen bestaat. Het thema How will we live together? is leidend, er zijn hier drie clusters: Among Diverse Beings, As New Households en As Emerging Communities. In het hoofdpaviljoen in de Giardini zagen we nog twee clusters: Across Borders en As One Planet.

We voelen ons goed thuis bij de uitwerkingen die we in Arsenale zien. Sommig zijn analytisch, andere conceptueel. Er zijn case studies van wat al werkt en research programma’s om uit te vinden wat zou kunnen werken. We ervaren hier praktische gedrevenheid, meer dan modieuze zweverigheid. De presentaties zijn visueel krachtig, met veel maquettes en modellen of in de vorm van installaties of opstellingen, die bijvoorbeeld laten zien hoe nieuwe materialen of nieuwe productietechnieken ingezet kunnen worden, maar die soms ook louter associatief of impressionistisch zijn.

In de catalogus van de tentoonstelling zijn de inzendingen goed beschreven, hier laten we het bij foto’s die een indruk kunnen geven van hoe het er uit ziet.