Bologna 2e dag

Si Libertà! No Green Pass! We bezoeken het centrum van Bologna en lopen gelijk een grote demonstratie in. Tegen vooral de green pass, het coronapaspoort, dat morgen in Italië verplicht wordt op de werkvloer. Op straffe van schorsing of ontslag als je geen QR-code kan of wil laten zien. Het zijn wel stevige maatregelen, zoals we eerder zagen zit de schrik er hier nog goed in. Ook in veel andere Italiaanse steden zijn vandaag vergelijkbare demonstraties.

Ze maken een hoop lawaai met fluitjes, trommels en spreekkoren maar verder verloopt het rustig en vreedzaam zo te zien. Op de spandoeken moet vooral Draghi het ontgelden en er zijn kleine plukjes virusontkenners met slogans over snake oil selling (kwakzalverij) en zorg over de toekomst van de kinderen en van de democratie.

Wij vervolgen onze weg naar Piazza Maggiore waar we al een paar keer eerder waren. Elke keer staat er wel weer een ander gebouw in de steigers… Deze keer valt het mee. De basiliek, Palazzo del Podestà, Palazzo d’Accursio en Palazzo dei Banchi staan er opgeknapt bij. Palazzo di Notai is ingepakt met een foto in werkelijk formaat aan de buitenkant. We maken foto’s die we ook al eerder hadden. De foto binnen in de basiliek laat het stuk ingelegde meridiaan in de vloer zien waar de zon op het goede moment laat zien bij welke maand we zijn. Zie het gaatje in het gewelf waar de zon op noen doorheen schijnt, precies op de lijn.

In een straatje in de buurt (Via Marsala) staan panden met nog oude houten galerijen, waaronder het Palazzo Grassi op de linkerfoto. Uit de 13e eeuw… De historie van de kerk ernaast, de Basilica di San Martino, gaat net zo ver terug – oorspronkelijk stond er een karmelietenklooster met kerk. Pas veel later, in de 19e eeuw, is de kerk in de gotische stijl gebracht die we nu aan de buitenkant zien. In 1941 kreeg de kerk de status van basiliek toegekend.

Als we op pad zijn eten we meestal aan boord, maar een enkele keer gaan we voor een lekkere lunch in een goed restaurant. Zo ook vandaag. We brengen het grootste deel van de middag door in restaurant L’Arcimboldo. Het is al geen grote zaak, maar vanwege de coronamaatregelen mogen er maar 20 mensen in de zaal zijn. We hebben geluk dat we een tafel hebben. De gerechten zien er niet alleen geweldig uit, maar smaken ook zo.

In afwachting van de bus naar camping brengen we een tijdje door in het Parco del Montagnola. Het is er prettig rustig, met een mooie herfstsfeer.