Turijn 2e dag

Turijn is op de dagen dat we er zijn het middelpunt van aansprekende sportevenementen. Voor de liefhebbers dan toch, wij komen er bij toeval achter. Gisteren werd voor de 102e keer de oudste wielerklassieker verreden, Milano-Torino (gewonnen door Roglic) en vandaag is de halve finale van de Nations League tussen België en Frankrijk (3-2 voor Frankrijk, in de laatste minuut).

Wij genieten van het zonnige weer en blijven bij de camper tot half in de middag. Dan nemen we de tram die naast onze camperplaats stopt. Bij het treinstation Porta Nuova maken we foto’s. Prachtig station, uit 1861. Op internet staat een foto van Giacomo Brogi, ca 1870 genomen, met daarop het ‘station met tuin’ zoals hij het noemde. De tuin is nu de Giardino Sambuy, waarvan we ook zelf een foto maken met het station op de achtergrond. Op het voorplein van het station is nu de ingang naar een metrostation, zijn er buslijnen en loopt een drukke verkeersweg. Het gebouw op de foto staat aan de andere kant van de tuin, schuin tegenover het station.

Vanaf het station lopen we via de brede Corso Vittorio Emanuele II naar de brug Umberto Primo over de Po. Deze rivier bleek eerder, op andere plaatsen, weerbarstig om te fotograferen, maar hier in de stad gaat dat goed.

Op elke hoek van de brug staat een groot beeld. Eén foto lijkt wel genoeg om een indruk te krijgen hoewel het vier verschillende beelden zijn. De andere foto is een sfeervol herfstbeeld van het Valentino park dat bij deze brug begint en zich langs de Po uitstrekt. Omdat er grote groepen Belgische voetbalsupporters aankomen en er al een grote politiemacht staat te wachten, nemen we niet de tijd om langer in het park te blijven. Wel lang genoeg om op de foto een mevrouw te ‘betrappen’ die oefent als koorddanser. Het gaat haar goed af … even klikken en uitvergroten om het te zien.