Lærdal

Bij wielrennen zouden ze de etappe van vandaag de Koninginnenrit noemen. Met een voorzichtig begin nog op de E6 rijden we al snel het Noorse hooggebergte in. Hier zijn de hoogste toppen van het Scandinavisch Hoogland, een aantal bergen in het gebied van Lom zijn zo’n 2.400 meter.

Tien jaar geleden waren we in Lom, onze eerste tocht met een camper (van Martijn en Patricia). We vonden het er toen behoorlijk toeristisch, maar willen vandaag toch even kijken. Veel veranderd is er niet, het ziet er alles wel veel beter (en rijker) uit. Erg druk is het nu niet.
Van de beroemde staafkerk en het kerkhof maken we foto’s, net als toen.

We rijden een aantal passen, en komen zelf op 1.400 meter. Daar ligt eigenlijk nog behoorlijk wat sneeuw. Vergeleken met de Alpen is het hier misschien niet zo hoog, maar door de noordelijke ligging en het vochtige, Atlantische, klimaat zijn er ijsvelden en gletsjers. De tocht is enerverend, vanwege de weg die hier en daar single track is, soms steil met haarspeldbochten, maar vooral toch vanwege het spectaculaire landschap. We maken veel foto’s, een aantal staat hieronder.

Weer beneden aangekomen maken we een stop op een parkeerplaats met de intrigerende naam Wittgenstein. Op een informatiebord wordt uitgelegd dat het inderdaad de filosoof betreft. Hij heeft al in 1914 een stuk land verworven in Skjolden, vlakbij waar wij staan, er een huis(je) gebouwd en er ook met tussenpozen gewoond en gewerkt. In 1936-7 woonde hij er ruim een jaar. Op het informatiebord staat een foto van zijn huis, zie onder, de plek lijkt op die waar wij staan — tegenover de waterval.

Het laatste deel van de etappe voert langs meren en uiteindelijk ook weer fjorden. We eindigen in Lærdal op een camperplaats die onderdeel is van een groter geheel met een jachthaventje en een paar hotels dat aan drie kanten is ingeklemd door onbegaanbare hellingen. Je komt er dan ook via een tunnel, een veerboot en nog een tunnel. En morgen vertrekken we door een andere tunnel. Maar één kant van het gebied is glorieus open…