Ballangen

Over de E6 naar het zuiden, dat is het schema voor de komende dagen. De etappe vandaag gaat naar Ballangen, zo’n 20 km onder Narvik.
In 2019 gingen we — op weg naar de Noordkaap — over de Lofoten naar het noorden, we hebben toen maar een stukje van de route van vandaag gedaan.

Het belooft een regenachtige dag te worden, maar we beginnen met koffie buiten in de zon. De dag begint sowieso goed. Een van de andere gasten, een Fin, komt naar ons toe en zegt dat hij ons twee jaar geleden op de Noordkaap heeft gezien. Hij vond onze camper zo mooi dat hij er destijds een foto van gemaakt heeft die nog steeds op zijn smartphone staat.

Een eindje voorbij Skibotn maken we een panoramafoto van de Lyngenfjord. Daar is het nog zonnig, maar korte tijd later rijden we tot halverwege de middag door een fors regengebied.

Voor we in Narvik zijn maken we foto’s, onder andere op een uitzichtpunt aan de Herjangsfjord. Aan de ene kant zie je Bjerkvik, aan de andere kant het veel grotere Narvik waar ook veel havenbedrijvigheid is. Dankzij de Golfstroom is de haven altijd bereikbaar, dat is ook waarom er veel Zweeds ijzererts per trein naar Narvik wordt vervoerd om daar in schepen te worden overgeladen.

Om vanuit het noorden Narvik te bereiken moet je nog over de Rombaksfjord, een zijarm van de Herjangsfjord, zien te komen. Die is zo diep dat het lange tijd niet mogelijk was er een brug te bouwen, de weg gaat nog steeds over de brug die 8 km landinwaarts is gemaakt. Een indrukwekkende brug, een foto waard, evenals het uitzicht vanaf het zuidelijk bruggenhoofd.

We rijden daarna door Narvik zelf, maar er is niet veel bijzonders te zien. Zoals wel meer Scandinavische plaatsen maakt het geheel een verrommelde indruk. Een half uur verder landen we op een grote camping in Ballangen aan de E6. Het is er goed geregeld en de ontvangst is vriendelijk maar er is verder niets aan. We staan er goed genoeg.