Joensuu

We waren op de paradijselijke camperplaats in Estland al aangenaam van ons stuk gebracht door de houten sculpturen daar, maar de beeldentuin die we vandaag bezoeken is ronduit verbijsterend. Niet minder aangenaam overigens, je leest zo meer.

De route vandaag gaat van Virolahti naar Joensuu. Het eerste stuk loopt binnen een paar kilometer van de grens met Rusland, vrijwel direct naast de weg is door de Finnen een soort niemandsland gemaakt, gemarkeerd met gele palen en gele strepen op bomen, waar je alleen met een pasje in mag. We hebben geen behoefte.
We maken een tussenstop in Lappeenranta in de hoop daar, net als twee jaar geleden, het internationale zandsculpturen festival te kunnen bezoeken. Door covid is er kennelijk geen enkele kunstenaar in staat geweest hier heen af te reizen. Dat is het nadeel van deze manifestatie — je moet er als kunstenaar wel fysiek naar toe. Er is wel een soort zandkasteel gebouwd met een paar plaquettes, maar de kwaliteit is teleurstellend.

Maar dan, 80 kilometer verderop, bezoeken we in Koitsanlahti in de buurt van Parikkala een geweldige beeldentuin. Ze noemen het zelf een Mystinen Puutarha, een mystieke tuin. In de loop van tientallen jaren zijn er 560 beelden in een prachtige tuin geplaatst, gegroepeerd, in scenes ondergebracht — hoe je het noemen wil. Alles gemaakt door Veijo Rönkkönen (1944-2010). De man moet tamelijk bezeten zijn geweest van dit project. Uit wat we lezen doemt het beeld op van een alleenganger, een loner, uit keuze. Een anekdote typeert hem wellicht. Op enig moment heeft hij in Finland een behoorlijke status als kunstenaar gekregen. Hem wordt gevraagd een aantal beelden uit te lenen voor een tentoonstelling. Hij antwoordt dat hij niet zonder meer kan zeggen of dat gaat, hij moet het eerst aan de beelden vragen. De uitkomst is ‘ze willen niet’… Als je de beelden ziet kun je er nog iets bij voorstellen ook.
Daarom een uitgebreide collage van foto’s die we gemaakt hebben. Op de foto linksboven staan 120 ‘zelfportretten’ van de kunstenaar in yoga-houdingen.