Nowinka (Widok)

Laatste stop in Polen, dichtbij de grens met Litouwen. De camperplaats Widok ligt, net onder Suwałki, aan het Wigry meer.
We rijden door provincie-stadjes, sommige van behoorlijke omvang, die er goed en welvarend uitzien. Laten we zeggen dat je de soms nare geschiedenis er nu niet meer aan afziet.

Bijvoorbeeld de stad Ełk, met zo’n 60.000 inwoners, is zo groot omdat de dorpen in de omgeving van staatswege werden opgeheven. Voor 1945 heette de plaats Lyck en waren de (circa 16.000) bewoners in hoofdzaak Duits (en Luthers). Bij de verdeling van Polen en ook in de jaren 50 nog, zijn de meeste Duitstaligen naar de bondsrepubliek vertrokken, direct na de oorlog gedwongen en later ook uit vrije wil. De huidige bewoners zijn Pools. En Rooms-katholiek, de stad is sinds 1992 zelfs zetel van een bisdom.

We doen onderweg boodschappen en hoewel Polen al weken ‘groen’ is, net als Duitsland waar we vandaan komen, voegen we ons bij ongeveer de helft van de mensen die in winkels een mondkapje op doet. Van de andere helft hebben velen het mondkapje ‘in de aanslag’ onder de kin of aan de elleboog, voor het geval het onverwacht druk wordt.

Op de camperplaats die we hebben uitgezocht waren we vier jaar geleden ook, maar later in het seizoen. Toen waren we een van de weinige gasten, nu zijn we nog net op tijd voor de laatste beschikbare plaats. We staan op het hoogste punt van het hoogste van de drie terrassen, een geruststellende gedachte want ook voor hier wordt de komende nacht en dag veel onweer en regen verwacht. Codes geel en oranje…
Het uitzicht in de verte is onveranderd mooi.