Szczecin (Stettin)

Boerenland zonder boerderijen. Dat is misschien de beste typering van het landschap waar we vandaag door heen rijden. In de DDR werd na WO II het grondbezit en de productie georganiseerd in een staatsbedrijf, dat – veelzeggend – Volkseigenes Gut (VEG) werd genoemd en in landelijke coöperaties, de Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaften (LPG). In die laatste collectieve landbouwbedrijven werden alle onteigende familiebedrijven en adellijke landgoederen ondergebracht. Zo ontstonden zeer grote bedrijven waarbij een omvang van 5.000 hectare geen uitzondering was. De boeren en arbeiders kwamen in dienst van die bedrijven, specialiseerden en waren daardoor niet meer in staat eigenstandig een boerenbedrijf te runnen.

Na de eenwording bleef in de voormalige DDR de landbouw het domein van de zeer grote coöperaties. Daarom zien we op onze rit door Mecklenburg uitgestrekt agrarisch gebied, met veel akkerbouw, maar niet in de voor Nederland kenmerkende opzet van 100-200 ha rondom een boerderij met schuren en een erf. De coöperatieve voorzieningen zijn grote complexen in de bebouwde omgeving van dorpen of stadjes.

We rijden over binnenwegen die over het algemeen van zeer goede kwaliteit zijn. Pas nieuw zou je zeggen. De inhaalslag van Merkel bij het op orde krijgen van de infrastructuur heeft ook hier zijn effect gehad.
Het lijkt lokaal bepaald dat sommige dorpen er grauw en armoedig uitzien, met veelal gesloten horeca waaronder dorpskroegen. Covid zal daar geen goed aan gedaan hebben. In andere plaatsen is het wel levendig, en zitten er mensen op terrassen. We maken bij onze stops hier en daar een foto.

Bij de Duits/Poolse grens is geen enkele controle, nergens eigenlijk. Bij recepties van camperplaatsen vraagt men vriendelijk of we “geimpft” zijn, bewijs hoeft tot op heden niet geleverd te worden.
Ook niet bij de receptie van Kemping Marina in Szczecin waar we van plan zijn 2 nachten te blijven. De camping ligt in een nautisch centrum, de terreinen grenzen aan jachthavens. Het ziet er alles goed verzorgd uit, op een drietal velden mag je staan waar je wilt, uiteraard zonder anderen te hinderen. Zoals gebruikelijk bepaalt de aanwezigheid van stroompunten de ordening…