Perlin

Op 100 km oostelijk van Hamburg vonden we in de app Naturcamping Perlin. “Aan het einde van de wereld … retro DDR kamperen”, schreef een reviewer. Ons lijkt het wel wat, zo halverwege op weg naar Polen.

We rijden over binnenwegen onderlangs Bremerhaven en door Hamburg. Niet door tunnels en over de snelste weg, maar in Hamburg over de Elbe bruggen en langs de Elbphilharmonie, een spectaculair nieuw gebouw in HafenCity met onder meer een concertzaal, een hotel en een soort inpandig plein op 37 meter hoogte.

We rijden langs het gebouw maar kunnen nergens parkeren. De foto’s komen daarom van internet. Onderweg in Hamburg maken we zelf een paar foto’s, onder meer vanaf een gigantisch hoge brug in het havengebied en van de stokoude en oerlelijke Elbe bruggen.

Vanaf Hamburg nemen we de Autobahn richting Schwerin. De laatste 20 km zijn weer binnenweg en het allerlaatste stukje weg is beroerder dan een kasseienstrook in de Hel van het Noorden. Naar het einde van de wereld… we begrijpen die reviewer.
Eenmaal aangekomen kom je wel in een oase van rust. Groot gebied, met goed onderhouden grasland voor tenten en campers van passanten, een meer als park ingericht deel voor in hoofdzaak vaste plaatsen, en — richting zwem- en vismeer — een soort van park met vakantiebungalows. Het zijn zg. Finnhütte, A-frame woningen waarvan het vooraangezicht inderdaad lijkt op een hoofdletter A.

Ongetwijfeld stamt het geheel uit de DDR tijd. Een deel van de Finnhütte heeft nog een dak dat volledig uit asbestplaten bestaat, sommige andere zijn veel nieuwer en hebben een dak van ander materiaal, of van pannen. En sommige A-woningen zijn ‘in transitie’.