Lucca (2e dag)

Gisteren maakten we mooie plannen voor de tijd die we nog in Italië te besteden hebben … vanochtend kregen we het bericht dat onze goede vriend Joop van Dalen is overleden. De afscheidsbijeenkomst is komende donderdag, we hebben besloten er heen te gaan. We vliegen woensdag vanaf Venetië naar Amsterdam en vrijdag weer terug. Daarom rijden we morgen alvast naar Al Bateo, onze inmiddels vertrouwde camperplaats in Punta Sabbioni. Daar durven we ook de camper voor een paar dagen te laten staan. Dinsdag doen we nog een dagje biennale en zaterdag misschien ook, daarna zien we wel.

We zijn bedroefd maar fietsen toch naar Lucca om de stad te bekijken. We maken veel foto’s want de stad is bijzonder fotogeniek. De foto hierboven is vanaf de brug naar de stad en lijkt wel bewerkt maar is het niet: de rivier loopt echt als een spiegel zo glad naar een waterval waarvan je alleen de scherpe rand ziet…
Net als in Ferrara kun je hier over de stadswallen lopen en fietsen. In Lucca kun je zelfs helemaal rond rijden, dat is ongeveer vier kilometer. Het is erg druk met flanerende mensen, veel gezinnen ook, op deze zondagmiddag in oktober met prachtig weer.

 De oude binnenstad heeft nog het stratenplan van de Romeinse vesting die hier ooit was. Op de plaats waar in die tijd het forum was staat nu de San Michele in Foro, tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd met een bijzonder uitbundige façade. Van binnen is er niet veel aan. Bovenaan de foto’s hieronder staat de San Martino, de kathedraal van Lucca, die zich het best vanaf de stadswal laat fotograferen, we zijn er niet binnen geweest.