Kuopio (2e dag)

Onze camping is bij de rode marker onderin het kaartje en het stadscentrum van Kuopio is het deel met het rechthoekige stratenplan rechtsboven. Ongeveer 7 kilometer die uitstekend is te overbruggen met stadsbus lijn 16 die voor de camping stopt.

In het centrum eist het centrale marktplein, de torio, veel ruimte op, met aan de ene (korte) kant het stadhuis uit 1882 en aan de andere kant de overdekte markt, een art nouveau gebouw. Aan de lange kanten hebben kennelijk de projectontwikkelaars hun gang mogen gaan, er staat niets opmerkelijks bij.

Niet ver van het marktplein vinden we op de Vahtivuori-heuvel de Luthers-evangelische domkerk, naar een ontwerp uit 1795 gebouwd tussen 1806 en 1815. Neoclassicistisch met binnen een paar empirestijl-achtige elementen zoals bij de preekstoel.
Net als in Raahe is deze kerk in steen, maar de muren zijn gedeeltelijk gepleisterd. Van binnen is deze kerk de soberste die we ooit gezien hebben. Zelfs het votiefschip ontbreekt. We zitten even binnen en ondervinden de serene rust die het gebouw in zich heeft.

De rest van de middag lopen we rond en maken foto’s van wat ons opvalt. Dat is bijvoorbeeld de Sint-Nicolaaskathedraal, een bisschopskerk van de Fins-orthodoxe kerk. De kerk is uit 1902, gerestaureerd in de jaren 50 en in 2003 weer in oorspronkelijke staat teruggebracht. De kerk staat aan een mooi park, maar een beetje achteraf — we moeten zoeken.

Er zijn nog wel houten panden zoals in Oulu en Kokkola, maar ze vormen geen samenhangend deel van de stad. Aan moderne gebouwen is er her en der wat afschuwelijks neergezet, in onze ogen dan, waarvan we geen foto’s hebben gemaakt. Wel zien we tamelijk nieuwe gebouwen die passen in een Fins stadsbeeld. Sommige zijn van onderen steen en van boven in hout opgetrokken. Andere zijn geheel gepleisterd maar harmoniëren in kleur en gevelaanzicht met de oudere panden.

Kuopio heeft een kade waar vanaf in het hoogseizoen rondvaarten over de meren gedaan kunnen worden en watertaxi’s vertrekken. Het is er nu doodstil, wel is een van de restaurants nog open. We drinken er koffie. Vanaf de kant maken we de foto van de windmolen.