Kokkola (2e dag)

Weet je wat de Glacial Isostatic Adjustment is? Dat is een stijging van de zeebodem, die vooral in Scandinavië optreedt. De bodem dus, niet de zeespiegel. Het komt door het herstellen van de aarde, terugveren zou je kunnen zeggen, nadat zo’n 10.000 jaar geleden het ijs verdween dat miljoenen jaren op het aardoppervlak drukte. Een van de effecten is dat er voor de kust van Finland eilandjes zijn ontstaan (en nog).
Voor Kokkola betekende het dat de kustlijn alsmaar verder westelijk kwam te liggen, als het ware de stad uitschoof. De stad, afhankelijk van handel en haven schoof mee in zijn ontwikkeling. De oorspronkelijke wijken zijn daardoor tamelijk onaangeraakt gebleven, er zijn bijvoorbeeld geen woonblokken gebouwd, of flats. Eind vorige eeuw begon de historische waarde hiervan helder te worden, en uiteraard ook de toeristische. Daarom zijn ze nu beschermd stadsgezicht. Alle havenactiviteiten zijn ver buiten de stad, op een soort Maasvlakte. Kokkola is de derde Finse haven in omvang.

We lopen naar de oude stad, naar Neristan. En passant komen we langs huizen in Oppistan. Neristan is het oude downtown, de wijken waar de handswerkslieden en de zeelui woonden, in Oppistan woonden de kapiteins, de reders, de eigenaren van bedrijven. Van Oppistan zijn her en der nog panden bewaard, maar deze wijk is opgegaan in het modernere centrum van de stad, Neristan is tamelijk compleet gebleven.

Aan/in de Sunti staat een kunstwerk dat goed past bij het idee van de weglopende kust: Op Land en Zee. De Sunti is de oude zeearm waaraan alle bedrijvigheid plaatsvond, nu een water langs het park.

Er is een handzaam boekje als gids voor toeristen uitgegeven over de oude stad, inclusief een suggestie voor een stadswandeling langs panden waar historie van bekend is. We lopen onze eigen weg, maar wel langs de gesuggereerde plaatsen en maken er foto’s.

Niet alle huizen zijn evengoed onderhouden. Wel zien we dat het onderhoud aan houten huizen relatief gemakkelijk is, je zet er gewoon nieuwe planken in.
In Neristan zijn de huizen minder groot dan hierboven, met als duidelijkste voorbeeld twee huisjes van zeelieden die bewaard zijn gebleven. Destijds, rond 1830, woonden er 300 zeelui in Kokkola.

Aan de buitenkant van het oude gedeelte is nog een oud tankstation van Shell te vinden, inclusief oud logo. Een nieuwe Shell-Express staat er naast.