Kokkola

In de etappe van vandaag volgen we nog goeddeels de kust tussen Oulu en Kokkola over de E8. Op sommige plaatsen is die vierbaans, maar voor het grotere deel tweebaans met kruisingen met of zonder stoplichten en rotondes. Er mogen ook landbouwtractoren rijden. Langs de weg is niet veel te beleven, daarom beginnen we met een bezoek aan de botanische tuin van de universiteit van Oulu en verlaten we onderweg de E8 voor een bezoek aan Raahe.

De botanische tuin heeft een binnengedeelte in twee glazen pyramides en een groot buitengebied met verschillende thematische delen. Het geheel is niet als “mooie” tuin opgezet, maar is wetenschappelijk geordend. De tuin is van de universiteit van Oulu. In het buitendeel zijn het vooral planten (en bomen) die hier gedijen, ook in Nederland zijn ze vaak inheems. We vinden de tuin mooi genoeg en maken veel foto’s waarvan er hier enkele staan.

De historie van Raahe hebben we vaker gehoord: houten stad, geheel afgefikt — in 1810 — en herbouwd volgens de inzichten van brandveiligheid van toen dus met rechte en vooral brede straten en ruime pleinen. Meer dan in de steden waar we eerder waren zijn hier relatief veel oude panden bewaard gebleven.

Ook in Raahe bezoeken we de kerk, we zijn inmiddels bijna verzamelaars geworden. Interessant is dat er tussen de kerken die we zien veel verschillen zijn. Die van Raahe bijvoorbeeld is geheel van steen, gebouwd met granieten stenen die van de eilanden in de buurt komen. De kerktoren is 56 meter hoog en ook vanaf zee als baken zichtbaar. De huidige kerk is tussen 1909 en 1912 gebouwd, het interieur heeft alle kenmerken van de Art Nouveau.

In Kokkola landen we op een prettige, rustige camping. Onverwacht, omdat hier aan de kust de toeristenindustrie volop draait met alle op grote groepen gericht entertainment dat er bij hoort. Waarschijnlijk loopt het hoogseizoen al een beetje af. In Kokkola zijn delen van de oude stad bewaard gebleven, die willen we morgen bezoeken alleen al vanwege de intrigerende namen Oppistan en Neristan.