Oulu (2e dag)

Hoewel het eigenlijk te koud is naar onze smaak, vooral de wind, fietsen we naar een paar bezienswaardigheden in Oulu. Van te voren hebben we bedacht dat we de overdekte markt willen bezoeken en de kathedraal. Daar is het eigenlijk ook bij gebleven, hoewel we zoals meestal onderweg foto’s hebben gemaakt van interessant uitziende gebouwen.
Er zijn goede fietspaden in Oulu, ook vrijliggende. Van de camping naar de stad gaat het over het eiland Pikisaari en de twee bijbehorende bruggen. In de stad kom je eigenlijk direct aan bij het voetgangersgebied waar de markthal aan grenst. Helaas kunnen we er niet in, er wordt verbouwd en gerenoveerd, de markt zelf is nu in de open lucht. Het standbeeld Toripolliisi, ter ere van de agenten van de marktpolitie, staat nog op zijn plaats.

De kathedraal is in 1777 gebouwd als houten gebouw op een stenen constructie. In 1822 is de kathedraal, net als het grootste deel van Oulu, verwoest door brand. Omdat de stenen muren er nog waren kon de kerk snel herbouwd worden, in 1832 was dat klaar. De toren is van later en was pas in 1845 gereed. Dit is goeddeels het gebouw dat er nu nog staat. We maken er de gebruikelijke fotocollage. Let op het votiefschip dat ook hier prominent aanwezig is.
Naast de kathedraal, in de tuin nog, staat een kleine houten kerk, misschien alleen een model. We hebben het hoe en wat nog niet kunnen achterhalen.

Hoewel er net als in de andere plaatsen in Noord-Finland die we bezochten lelijk nieuw naast mooi oud is neergezet zijn er in Oulu relatief veel mooie panden bewaard gebleven en in gebruik als kantoor, winkel of wooncomplex.