Tornio

We rijden langs de Kemijoki richting Kemi, maar buigen af naar Tornio.
Tornio is de oudste stad van Lapland en sinds de 17e eeuw welvarend door handel en als vervoerscentrum. Tornio zelf ligt aan de Tornionjoki die de grens met Zweden vormt. Die rivier was belangrijk voor de handel, evenals de ligging aan de Botnische golf. Aan de Zweedse kant ligt Haparanda dat samen met Kemi in de 19e eeuw de concurrentie aanging met Tornio. Tornio verloor economisch terrein, maar werd geopolitiek belangrijker door de legering van een garnizoen. Tijdens de Krimoorlog en de Eerste Wereldoorlog was de weg over land naar Tornio voor Rusland de enige weg naar het westen vanwege blokkades in de Oostzee.

We kiezen voor de rustige route over de oostkant van de rivier en gaan bij Tervola de rivier over. Vanaf de brug maken we foto’s waaraan je goed kan zien wat een machtige rivier de Kemijoki hier is.

Bij de brug zien we onverwacht een interessant uitziende kerk. We keren zelfs om foto’s te maken.

De kerk is nu een van de ruim 260 onderweg kerken in Finland, maar in 1860 gebouwd als parochiekerk voor Tervola en omgeving. Er is een groot kerkhof bij. De kerk heet de Grote Kerk omdat — naar wij lezen op een Finse site (met dank aan Google Translate) — bij het bouwen per ongeluk de tekeningen die in ellen waren gemaakt in meters zijn gelezen. De benaming lijkt ons toch wel gepast omdat er 1.200 mensen in de kerk kunnen. De kerk is in 1950 gesloten en zou gesloopt worden. Dat is niet gebeurd en in de jaren 70 is het gebouw weer opgeknapt en daarna regelmatig onderhouden. Tegenwoordig wordt de kerk alleen voor grote kerkelijke activiteiten gebruikt, zoals Kerstvieringen. Wij lezen ook dat er in de kerk geen verwarming is.