Rovaniemi

We rijden zo ongeveer over de poolcirkel in westelijke richting, naar Rovaniemi. Deze stad is van enige omvang (35.000 in de kern, 60.000 met de omringende gemeenten).
De camperplaats die onze bestemming is ligt aan een van de twee grote rivieren die in Rovaniemi samenvloeien: de Ounasjoki en de Kemijoki. Let op het gelijke deel in deze namen, inderdaad joki betekent rivier in het Fins. We kwamen eerder veel namen tegen met järvi (betekent meer) zoals Kemijärvi waar we gisteren waren. Kemi zelf ligt aan de kust, de Kemijoki stroomt er in zee.

Rovaniemi is het bestuurlijk centrum van Lapland in Finland, zeg maar de Finse hoofdstad van Lapland. Er zijn een universiteit en nog wat hogescholen waardoor 1/3 van de populatie uit studenten bestaat. Het is nu vakantie en bovendien zondag zodat de stad een uitgestorven indruk op ons maakt terwijl we er doorheen fietsen. Er liggen forse bruggen over de rivieren, vanaf een van de bruggen maken we de foto waarop ook onze camperplaats te zien is.
Aan het eind van de brug staat de kerk van Rovaniemi, gebouwd in 1950. We gaan er niet binnen omdat er een dienst aan de gang is (dat kan toch alleen door een toerist zo gezegd worden…).

Het is niet aardig om te zeggen, maar met de kerk hebben we het moois van Rovaniemi wel gehad, in ieder geval op onze korte verkenning. De stad is in WO II vrijwel totaal verwoest, dus het is niet vreemd om een nieuw ontworpen stadscentrum aan te treffen. Maar wat is het lelijk… en zielloos. Op de foto’s staan een belangrijk plein in het centrum en de hoofdstraat, beide voetgangersgebied.

We bezoeken het museum Arktikum, een combinatie van wetenschappelijk centrum, streekmuseum en exhibities over het leven boven de poolcirkel. In het tentoongestelde mist nogal de focus, men heeft te veel verschillende zaken willen uitleggen. Het gebouw zelf ziet er goed en intrigerend uit.

De belangrijkste “attractie” van Rovaniemi is Santa Park. De (verzonnen) woon- en verblijfplaats van de Kerstman is hier, hier gaan al die brieven van vooral Amerikaanse kindjes naar toe. Er komen meer dan een miljoen bezoekers per jaar — wij zijn niet gegaan.